Make:Valamit

Angelina Jolie egy idióta

2013. május 27. - Make Valamit

Eredeti

1 NY Times

2 (Index) - friss, mai

Nem mintha maga a történet nem zavart volna (Brad Pitt örülhetett neki a legjobban, ott maradt a házában egy csapat fekete gyerekkel meg egy mellek nélküli deszkával), de hogy egyesek még ünnepelni is képesek Jolikát, ez valami egészen elképesztő. És ijesztő.

bsePicture.gif

Nők millióiban kimutatható a BRCA1 gén, mégis mellrák nélkül élik le egész életüket, mert nem teszik ki magukat a veszélyt fokozó faktoroknak, például nem napoznak ész nélkül, vagy nem esznek olyan ételeket, amiknek a termesztése során rákot okozó vegyszereket használtak. Esetleg még edzenek is néha-néha, bár a testtömeg és a rák kockázata között még a legelvetemültebb brit tudósok se tudtak összefüggést kimutatni. Sugárzás, azbeszt (nem ez), vegyszerek - igen.

Jolika, jellemzően a mai felszabadult, önmegvalósító (-nak nevelt) női generációra, ész nélkül hitt abban, hogy ha hordozza a gént, akkor _biztosan_ rákot is fog kapni, úgyhogy (gondolom azért hosszasan győzködte az orvosa) levágatta a melleit. Okos. Ha valakinek még mindig nem volna világos: nem találtak rákos sejteket a testében, nem volt csomó a melleiben, semmi. Még rosszabb, hogy most valami zászlóvivőnek állítja be magát (a média meg lelkesen támogatja), mintha mostantól minden erős és önmegvalósító nőnek meg kellene hoznia ezt a döntést, hiszen neki milyen jó is most, hogy megszabadult a rák veszélyétől. (Nem vicc, tényleg azt akarja kifejezni, hogy egészséges nőknek meg kell csonkítaniuk magukat, mert attól lesznek felszabadultak.)

Milyen butaság. A rák rendszerbetegség, ha megjelenik valahol, az nem azt jelenti, hogy ott és csak ott fog előfordulni - maga az ötlet, hogy a mellek eltávolításával megelőzhető a rák, teljesen abszurd. Ha így lenne, a defekt megelőzhető lenne azzal, hogy leszereljük a kocsink kerekeit. A férfi onkológusok vajon miért nem vágják le a saját heréiket? Még gént sem kell hordozni egy jó kis hererákhoz, elég néha túl melegen zuhanyozni és -khm- nem eleget üríteni.

Hogy mennyre veszélyesen ragályos ez a gondolkodásmód, azt a Businessweek-ben is elolvashatjuk, Nagy Rebeka tollából (tollai közül?) - csak kiemelnék egy részletet: "...csodálatos, amit tett, mindannyiunkak ezt kellene tenni." Csodálatos. Csodálatos? Egészséges szervezetet megcsonkítani, aztán az öncsonkítást reklámozni csodálatos.

aj102992037.jpgSzóljatok meg nyugodtan, de én nem bukom a botsáskákra

Szerintem, és tudom, hogy egyedül leszek vele, egy öntudatos/felszabadult/erős nő vigyáz az egészségére (legújabb kutatások szerint D vitaminhiány is megnöveli a mellrák kockázatát, hoppá), vigyáz a testére (kis jogging?), nem öncsonkít. Egy életerős nő vigyáz a termékenységére, vigyáz a még meg nem született gyerekére (pl nem dohányzik), vigyáz a megszületett gyerekére, és áldozatokat hoz a családja integritásáért. Szerintem.

Tisztázzuk le, még egyszer, utoljára, ha valaki nem értené, mit mondok. Ha valakiben az orvosok rákot találtak, tessék az onkológusra hallgatni, tessék kérdéseket feltenni (sokat), és tessék alávetni magunkat a kezelésnek. DE HA csak annyi történt hogy valami rutinvizsgálat során tájékoztattak, hogy BRCA1 hordozók vagyunk - gondolkozzunk. Tudunk változtatni valamit az életünkben, amivel csökkenthetjük a kockázati tényezőket?

A cikk írója nem orvos. Csak szeret szép egészségesen ringó ciciket nézni. Gondolkozó nőkön.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása