Make:Valamit

Munkaeszközt miért kell szántszándékkal tönkretenni?

2013. október 13. - Make Valamit

(1st world problems, aki amiatt reszket hogy 25-e után mit eszik a következő fizetésnapig, ne olvasson tovább)

Informatikusként el sem hiszem, hogy ezt le kell írnom. Tisztelt Leendő Munkaadóm! Nagyon megtisztelő számomra, hogy kegyességet gyakorolsz, és biztosítasz számomra munkaeszközt. Tudom, hogy nagyon sokba került, de ez nem azt jelenti hogy értékes is, csupán azt, hogy a beszerzési osztályon valami vezető beosztású kollegának van ismerőse annál a négy cégnél, ahonnan a vásárlásokat intézzük (bútor, IT, irodaszerek, cégautók)

medion_rzr.pngSzép, de nem munkaeszköz.

Csak hogy klasszikust idézzek, "Maga elhitte, hogy húszezer dollár egy vécédeszka, és harmincezer egy kalapács?" Ha a 408.000Ft-os notebookot ugyanolyan kiszerelésben árulja valamelyik laptopbolt 269.000Ft-ért, három év garanciával, mire fel fizetünk ki, több, mint százezer forintot? És ez nem demagógia. Magad bizonyítottad be, amikor az előző CEO-t kirúgtuk: két hónappal később mentek a levesbe a cégautók és az irodabútorokból is újakat vettünk.

Ja igen, itt tenném hozzá, gyönyörű szép textúrája van némelyik HP laptopnak, de az nem munkaeszköz. Ahogy a Fujitsu, DELL, Acer (főleg) sem. Munkára Lenovo Thinkpad T, ha pedig csak egyszer is repülnöm kell valami olyan országba, ahol nem ismerik a Skype-ot, Lenovo Thinkpad X1 - a többiek csak kullognak utánuk. Apple rajongók leülnek! Informatikus vagyok, nekem iOS-t használni olyan, mintha az egyik kezemet hátrakötnék, és csak az orrommal gépelhetnék. Elismerem, jó gépek, van grafikus ismerősöm, varázsolni tud vele; egy másik haverom RED kamerával készült HD videókat vág, hihetetlen technika. De egy rendszerintegrátornak? Mondjuk tőlem aztán, a vas jöhet, lehet Windows 7-et rakni rá.

Szoftverbesatzung:

1. a McAfee nem gyárt vírusirtót (a Panda sem, de lassan a Symantec se)
2. a legtöbb laptop több, mint 4GB memóriával kerül eladásra, kérnék 64 bites operációs rendszert, amelyik céges szoftver nem működik, csak 32 biten, KUKA, nem érdekel mennyibe került - fos
3. én dolgozok vele, nem a Lokál IT, nem a hálózatosok, nem az operátorok - így nincs szükségem a COE-ból telepített kémprogramra, ami kétóránként screenshotot csinál, és végigszkenneli a gépen levő excel és word fájlokat
4. ugyanígy felesleges a SAM Insights is - ha Eclipse-re van szükségem, úgyis felrakom, ugyanígy Wireshark, IBM ISA tools, vCenter, stb. Nem akarom az ilyenolyan indokkal Security Officernek kinevezett félkegyelműt hallgatni, hogy az nem hivatalos szoftver!
5. csak, hogy világos legyen: _én_ nem fogom szántszándékkal megnehezíteni, lelassítani a saját munkámat mindenféle felhákolt szoftverrel, én kérek tisztelettel egy Win7 telepített Thinkpadet ami be van léptetve a céges domainbe, ennyi
6. azt hiszem felesleges is mondani, Lokál Admin jog
7. az Avaya már IP telefonokat is csinál? Aranyos. Én Cisco Unified Presence-t használok, az volt eddig az egyetlen, amivel akárhonnan a világon tudok telefonálni.
8. WebEx, ezt ki kell fizetni, egyszerűen nincs jobb nála sem minőségben, sem támogatottságban - így profin tudunk kommunikálni az ügyfelekkel

+1 ha a céges levelezést nem lehet kívülről elérni, csak laptoppal v. BlackBerryvel, természetesen
a. igényt tartok telefonra is
b. különben a franc se hurcolássza a laptopot csak hogy a szigorúan munkaidő után küldött "A HR csoport kedden házon kívül lesz, kérünk ezen a napon ne keress bennünket"-jellegű levélszemetet olvasgassam.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopter Géza · http://koptergeza.blog.hu/ 2016.02.12. 04:02:15

"ilyenolyan indokkal Security Officernek kinevezett félkegyelműt hallgatni" - ez betalalt! Pacsi!

Sanda gyanu 2017.07.25. 15:39:35

Mondjuk ha akkora nagy májer vagy, mint amekkora arccal itt előadtad magad, akkor ne kérd, ne várd, hogy a laptopod legyen beléptetve a céges doménba, hanem ha nincs beléptetve, léptesd be te magad! Lokál adminként egy ilyen alap dolognak is mennie kéne.

Lehúztál három víruskergetőt, de nem írtad le, hogy szerinted melyik lenne a jó. Ez így kissé egyoldalú.

Kissé erősnek tartom a 32 bites programok fosként történő lehúzását is. Értem én, hogy ki akarod használni a full rendszermemóriát, ahoz meg 4 géga felett 64 bites oprendszer kéne, de sok olyan példát tudok mondani, ami igenis jó szoftver, még akkor is, ha a gyártó nem készített belőle 64 bites futtathatót. (Franc se tudja miért nem fordította le 64 bitesre, nem volt kedve, vagy megszűnt a cég, akármi.)

Make Valamit · http://make.blog.hu 2017.07.25. 16:50:33

@Sanda gyanu: nem vagyok akkora májer, csak túl sok cégnél csináltam már auditot, ahol a céges gépeken group policyből fut a) katalógus b) minden új fájlt szkennelő naponta frissített víruskergető c) időszakos screenshot-ot futtató program, meg még a céges szoftver policy... majd ezek után
1.) usb portok nincsenek blokkolva
2.) domain login van, de a hálózatra dugott ismeretlen eszközök automatikusan kapnak IP-t
3.) Volt egy kis Atom-os gépem régen (ma már egy ARM-os tenyeremben elférő Li-Ion akkus kis csoda, féligmeddig saját építés) rajta egy kis AD toolkit - még nem volt domain controller amin ne csinált volna nekem admin accot.

Nagy cégek ITSec-je félelmetesen fogalmatlan tud lenni, mint azt a T-System éppen bebizonyítja.

Sanda gyanu 2017.07.25. 21:04:40

@Make Valamit: A víruskergetőt kihagytad.

:-D

De rendben, lapozzunk. Nem flamelni akarok, hanem inkább értelmes szakmai társalgást folytatni.

Mi a helyzet olyan hálózatokkal, ahol Cisco NAC védi az éles hálót és a gép bekapcsolásakor először egy karanténba kerülsz, majd ha minden feltétel oké, akkor kijöhetsz?

IP-t ott is kapsz - csak éppen a karanténban. De az, hogy fent vagy a hálón, az kurvára nem ér semmit, mert csak az update szerver van a karantén háló tartományában.
süti beállítások módosítása