Make:Valamit

James McCormick még mindig kísért

2014. március 01. - Make Valamit

Ugyan már börtönbe került a sok száz ember életéért felelős exrendőr*, úgy tűnik az agyszüleménye még mindig pusztít.

http://hvg.hu/panorama/20140228_egyiptomi_hadsereg_aids_gep

Elovasva a HVG hozza egy átlag médium színvonalát, nem sokat tud meg belőle az érdeklődő, csak azt, hogy van valami műszer, amiről tévesen azt hitte az egyiptomi hadsereg, hogy képes vérvétel nélkül diagnosztizálni különböző betegségeket, és jól leégtek vele egy TV műsorban. Nagy dolog. Viszont ha keres kicsit az ember külföldi oldalakon, belebotlik egy-két képbe a műsorból. Itt egy kép, amit a FOX televízió sugárzott:

fox_aidsdetector.jpg

Így persze már más a dolgok fekvése, aki követi kicsit a nemzetközi híreket, ebben a csodaműszerben felismerheti az ADE-651 bombadetektort, amit McCormick árult, darabonként közel 70.000 angol font-ért.

Mi vele a baj? (Már azon kívül, hogy 17 fontért lehet kapni varázspálcát, tehát kb 410000% haszon van rajta?) Csak annyi, hogy a "készülék" egy üres markolatból, és az abban csapágyazva elforogni képes teleszkópos antennából áll. Semmi elektromos kapcsolat. Egy üres doboz.

Itt egy kép az ADE-651 detektorról a Times honlapjáról:

times_ade651.jpg

 Látszik, hogy McCormick megdolgozott azért az extra 69000 fontért, hiszen terveztek egy táskát (vagy inkább vettek Kínából, de őket nem akarom belekeverni), csináltak egy övre akasztható dobozt, amit mostmár egy koaxkábellel is össze lehetett kötni a varázspálcával (a képen bal középtájt) és az övre akasztható dobozba bele lehetett dugni a táska tetejében levő kártyákat. A kártyákon levő feliratok jelezték, hogy éppen mire érzékeny a "detektor", volt itt RDX, elefántcsont (???), emberi test, 'fegyver' (így, mindegyiket nyilván!), töltények (megintcsak mindegyiket), pénzjegyek, illetve szarvasgomba. Nyilván nem lehetett csak egy 'gomba' feliratú kártyát csinálni, hiszen az mindenre jelzett volna, még a, khm, büdös cipőkre is. Okos. Főleg hogy ez az egész magától működött az öröklétig a gyártó szerint, ezért elemet vagy akkumulátort sem tartalmazott, de még egy napelemet sem. Egy olcsó rádióból kiszerelt panelt azért raktak bele, hogy ne legyen gyanús, ha kinyitja valaki.

Az ADE-651 elődjei, az ADE-100, és a Quadro Gopher golflabdakereső játék (forrás: Daily Mail)

article-2313508-19723377000005DC-727_634x449.jpg

Miért veszélyes ez? Aki hülye, haljon meg, nem igaz? Átvertek? Te voltál a buta.

A gond mindezzel az, hogy ezekkel a készülékekkel számtalan autót átnéztek csempészett bombák, illetve robbanóanyag után, sok épületet átvizsgáltak velük, és ki is jelentették, hogy az adott területre nem jutott be robbanóanyag, és az épület biztonságos. Bumm. 150 halott. Az egyiptomi berendezésnek mik a veszélyei? Tegyük fel, hogy egy kórházban megvizsgálják vele a frissen a robbantás helyszínéről jött beteget, vér mindenütt, meghal ha nem segítenek rajta azonnal; nézzük hát, mennyire kell vigyázni? Nem AIDS-es a beteg a berendezés szerint, de jó. Akkor kicsit lazábban bánunk a kesztyűkkel, védőszemüvegekkel. Ha meg véletlen az volt, akkor az orvosok-ápolók úgy fekhetnek le aludni, hogy mostmár lehet ők is fertőzöttek.

Nem is írom le, hogy mennyi szükségtelen halál és szükségtelenül meggazdagodott ember van emögött az átverés mögött, kis angoltudással a neten keresgélve az ADE-651 szóra mindent megtudhat, aki akar, többek között azt is hogy még csak az ötlet - már a varázspálcával keresés - sem eredeti, hiszen mindennek a gyökere a Gopher nevű kis játék, amivel az elveszett golflabdákat lehetett megtalálni. Vagy nem.

*már megint egy rendőr? Miért van az, hogy ha meglátok egy rendőrautót, az első gondolatom a paranoia nem a biztonságérzet?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.06.21. 19:58:04

>>Miért van az, ...
Mert nagyobb eséllyel leszel bűncselekmény áldozata a rendőrök részéről. A védelmi ösztön működik.
Nem vagy egyedül. Majd megtanulod hogy tartsd távol őket, gyakorlás kérdése.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2014.06.21. 23:08:20

@mrZ: Hát, a gondolkodó ember mindig veszélyes nekik :) Csúnyán át kéne szervezni a Rendőrséget, és ami a legfontosabb, normális fizetést adni nekik. (meg ha már itt vagyunk, _mindenkinek_)
Túl sokat hallottuk már, ahogy a kétgyermekes anyukát zaklató (kiégett izzó) húszéves (nem a tapasztalat,) rendőrök rá se néznek a Belvárosban saccra 80-100-zal száguldó fekete behajtódzsipekre... mitől félnek vajon?
süti beállítások módosítása