Make:Valamit

Egy depresszió határán vergődő alulfizetett, alulba**ott és természetesen egyedülálló rendszergazda sirámai.

Friss topikok

Copyright

A blogban megjelent írások 100%-ban az író szellemi termékei (ahol nem, ott adok forrásmegjelölést). Kérlek tisztelj meg azzal hogy ha idézel tőlem, akkor azt jelzed valahol. Nem kell engedélyt kérni, csak írd le vagy mondd el hogy honnan van. Köszönöm.     Creative Commons Licenc

Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Visszatér a Mazda wankelmotorja

2018.01.11. 12:26 Make Valamit

Az RX-8 kifutása óta folyamatosan szórja a Mazda az információ-morzsákat egy új generációs fejlesztésű Wankel motorról. A bolygódugattyús motorok rajongói viszont kapnak egy kis skótzuhanyt: igen, lesz új motor, viszont a Toyotával közös elektromos autók fogják kapni hatótávnövelőnek.

e-pallette.jpg

A Toyota által feldobott platform az "e-Palette" - egy önvezető doboz, ami leginkább egy mozgó telefonfülkére hasonlít. Nem ebben a formában fogjuk persze látni, viszont örömteli, hogy a Toyota egy teljesen új lapot nyitott, nem pedig egy újramelegített Prius hajtáslánc lesz alatta. Az e-Palette a jelenlegi tervek szerint három méretben készül majd, négy és hét (!) méteres változatban, különböző felépítményekkel.

A Toyota már partnereket is talált magának, az új projektet először az Amazon és a Pizza Hut színeiben láthatjuk majd, valamint természetesen technológiai partnerként ott a Mazda.

A Green Car Reports szerint az idei CES-en bemutatott e-Palette még belsőégésű motor nélkül mozgott, de a Mazda Észak-Amerikai szóvivője, Jacob Brown szerint a két cég mérnökgárdája előbb-utóbb összekapcsolja a két cég hajtáslánc-fejlesztéseit: a tervek szerint a bolygódugattyús motor egyszerű hatótávnövelő szerepet lát majd el.

Sem a Toyota, sem a Mazda nem árulta el, hogy a Wankel rendszerű hatótávnövelőt csak az e-Palette koncepcióba szánják, de valószínűleg nem. Az e-Palette az előszele a Toyota következő generációs elektromos autóinak és figyelembe véve, hogy  a Mazda 2019-re ígéri a következő generációs EV családot, nagy valószínűséggel lesz még Wankel-Mazda. Csak nem úgy, ahogy a rajongók várták.

Kép: Toyota, Audi

## UPDATE ## Tudom már, honnan volt ilyen ismerős!

gm6slsk.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: totalcar Toyota CES2018 Mazda RX-8 Wankel-motor

Egy csodás nap margójára (2043-ban)

2017.08.30. 09:37 Make Valamit

Csikós már leírta, hogyan telik majd egy felső-középosztálybeli ember napja 26 év múlva. Nézzük hogyan fest ez Budaváron kívül, a sivataggá vált Alföldön.

Attila becsukta a Totalcart a régimódi, érintőképernyős Naenara tabletjén  "Az új Hongqi i7 újraértelmezi a villanyautózást" - persze, gondolta, "aki megengedheti magának az új autót, biztosan nem ezt veszi, hanem a Sever i9-est, abban legalább az ajtók kapaszkodójára jutott egy kis piros műbőr..."  Bár amióta a Zöldpárt átvette a hatalmat, egyre inkább ritka már az ilyen luxus. Papírból olcsóbb is, környezetbarátabb is autóbelsőt gyártani - és szeretettel nézett a ház előtt parkoló, poros Volvo 240 felé. Hatvanadik évét kezdi jövőre a vén svéd, és az egyetlen nagyobb baja, hogy szórja az olajat a motor... Sajnos így nem lehet járni vele, a mai olajárak mellett - odasandított a sarokban halomban álló Veterán magazinokra és szomorúan elmosolyodott; apja mesélte, hogy voltak idők amikor egyhavi fizetésből akár 40-50 liter(!) olaj is kijött (a kis Ati igazából hitte is, meg nem is, de aztán megtalálta a halom újságot). Sajnos, mióta az olajkészletek elfogyóban vannak, az árak először megduplázódtak, majd megint... aztán ahogy az évi olajtermelési hiány 5% fölé ment, megtízszereződtek.

Szólj hozzá!

Egy városi terepjáró csődbe viszi a Ferrarit

2017.07.24. 12:39 Make Valamit

320px-ferrari_motif_flickr_exfordy.jpg

Nem szeretem a Boxstert. A régebbi generáció gyermekbetegségeit ugyan kisatírozta a Porsche (IMS csapágy, 32 lépéses szervó-, és fékfolyadék ellenőrzés) de még mindig azt érezni, hogy szándékosan visszafogják, hogy a 911-est vigyék az emberek. Pedig nem lenne rá szükségük, a 911 már régóta a hardcore autóbuzik sportautója, azoké, akiknek elkékül a szája, ha valaki megemlíti hogy a vizesboxer 996-as gyorsabb és kulturáltabb a 993-as léghűtésestől. Ezekre a vásárlókra nem lehet alapozni, így nem is számolnak velük Zuffenhausenben. Mondjuk ki: a Porsche a Cayenne eladásaiból, meg a technológiai licenszeiből befolyó pénzből él. A 911 csak egy kirakatmodell, pár párás szemű nosztalgiázónak, kevéske versenyzőnek (versenyző = versenyzői licensz!), és egypár spekulánsnak. És még csak hibáztatni sem tudom a céget érte, valamiből meg kell élni. Igazából csak azt a lelkes mérnök(ök)et sajnálom, aki sportkocsit akart építeni és most a Cayenne futóművét rajzoltatják vele.

A Ferrarinak nincs ilyen önismereti problémája. Minden kocsija (igen, még a California és a Superamerica is) a rendkívül kívánatos szupersportautó kategóriába tartozik. Nincs álló készlet, ami legördül a gyártósorról, annak már régen gazdája van. Amit bevételeznek alkatrészt a Maranellói gyár kapujában, a bőr ami még a tímároknál szárad, a gumifa nedve, amit most gyűjtenek be a Meldrum-ház egyik sokadik reinkarnációjának tulajdonában levő gumigyárnál - már mindennek gazdája van, beütetlen, de már eladott alvázszáma, mintája, varrása. Olyan hosszúak a várólisták, hogy gyakorlatilag akármit megendedhetnek maguknak - ilyen pl. a csak hűségprogramban megvásárolható autók: ha szeretnél egy 488GTB Fioranó-t, jobb lesz ha veszel egy doboz vazelint és besétálsz egy lehetőleg olasz tulajdonú kereskedőhöz és (ha még nincs) újítasz egy-két régebbi vasat tőle, mondjuk egy 360-ast meg egy 575M-et,  azok már elég olcsóak. Na most lehet a 488GTB-ről beszélni és _esetleg_ (nem garantált!) felveszik a neved egy listára. Ezt rágjuk meg kicsit: képzeld el hogy mielőtt a VW eladna neked egy Passatot, megkövetelnék, hogy álljon egy Golf meg egy Jetta a garázsodban.

ferrar-488-gtb.jpg

Ez a relatív ritkaság, a gyártmányok kiválósága egy olyan szintre emelte a Ferrarit, mint a Kínai Nagy Fal, vagy a Transz-szibériai vasút - mind látszanak az űrből is. Az utolsó, de tényleg az utolsó dolog, amire az olaszoknak szükségük van, a gyártmánystratégia kibővítése - márpedig az utolsó időben egyre többet hallani egy kis sportos CUV-ról, amin - horribile dictu - ágaskodó lovas embléma lenne. Kapacitásuk nincs rá, hiszen ha lenne, ott is F12-ket csavaroznának össze. A gyártással szerzett tapasztalatra szintén nincs szükségük - mit ér egy kényelmes Crossover futómű pontos összehangolásával szerzett adathalmaz a Nürburgringi Zöld Pokolban a legújabb hibrid NSX vagy Ford GT elleni harcban?

Ha a Ferrari meglépi ezt, gyakorlatilag tálcán kínálják fel a piaci részesedésüket a többi sportkocsigyártónak. A Pagani, Lamborghini, Koenigsegg - mióta megalapították őket, azon dolgoznak, hogy hogyan hasíthatnának ki minél nagyobb szeletet a tortából - a Ferrari tortájából! A Lamborghini csak addig gondolkozott komolyan az Urus piaci bevezetésén, amíg ki nem derült, hogy a Huracánnal csont nélküli hárompontost dobtak - hallott azóta valaki valamit az Urusról? Hát ez az. Már nincs rá szükség. Viszont ha lesz Ferrari SUV, azzal a labda odakerül a többiek elé - hiszen a "másik három" csakis és kizárólag sportkocsikat gyárt, nem hígitották fel a márkát kisautókkal, CUVokkal. Ez csak a többieknek segíthet, a Ferrari nettó nyeresége csak nulla vagy kevesebb lehet.

photo-lamborghini-urus.jpg

Még nem késő. Még meghúzhatják az "Urus-kártyát" - hagyják, hogy elfelejtsük a bejelentést, mint egy elkésett áprilisi tréfát. Ha valami globális válság tényleg odakényszerítené őket, hogy szükségük legyen ilyesmire, csinálhatják azt, amit a többi prémium gyártó: kacsintsanak egy német gyártóra és csavarozzák fel a sárga emblémát egy már elkészült termékre. A mai CAD tudásunkat figyelembe véve két évig se tartana egy Q5-re Ferrari lámpákat aggatni. Ja arra nem, abból Urus-t kell építeni. Akkor legyen Ferrari X5. Vagy még jobb: adjanak egy kicsit lebutított V8-ast az Alfa Romeo Stelviónak és hívják Stelvio 8.32-nek. Mindannyian jobban járnánk.

 z_ferrari_cuv_car-magazine.jpg

39 komment

Címkék: crossover Ferrari Lamborghini Pagani Koenigsegg Ferrari SUV Ferrari CUV F16X Ferrari F16X

Megint egy Airbus?

2015.11.02. 07:30 Make Valamit

November 1.-ét Putyin nemzeti gyásznappá nyilvánította, mivel a 9268-as járat lezuhanása az ország legsúlyosabb légikatasztrófája az Aeroflot 3352 járatának lezuhanása óta. Az elhunytakkal és a hozzátartozóikkal szemben tanúsított tisztelet jeléül ez a cikk november 2.-án jelenik meg.

russian-plane2_1.jpg

Mit lehet tudni eddig? Igazából nem sokat, és az egyiptomi hatóságok is kiadtak sajnos egy-két félrevezető információt, eddig nagyjából annyi biztos, hogy a gép Sharm el-Sheikh-ből ottani idő szerint reggel 5:58-kor (napfelkelte után) incidens nélkül felszállt majd 23 perccel később, még emelkedés közben 31.000 láb környékén eddig ismeretlen esemény miatt először sebességet vesztett, majd lezuhant. A roncsokat egy körülbelül 8km-es körben találták meg. Voltak információk vészjelzésről és az összeroncsolódott géptestből jövő hangokról, ezek később valótlannak bizonyultak.

Szólj hozzá!

Címkék: légikatasztrófa Metrojet 7K9268 KGL 9268 Metrojet 9268 Metrojet A321 Kogalymavia Flight 9268 Kogalymavia 9268

Bomba az iskolában

2015.09.18. 21:17 Make Valamit

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/9/17/Bombanak_nezte_a_tanar_a_14_eves_diak_oraja_B6PDF3

image_aspx.jpg


Nakérem. Hofival élve már megint megtudtuk a médiából azt ami ránk tartozik: semmit. Amíg nem jöttek ki a képek, még együtt is tudtam érezni ezzel a sráccal. Most hogy látom a képeket, a gyereket inkább bajkeverőnek nevezném. Ez nem egy házilag épített óra. Ez egy bolti óra, amit kiszereltek a dobozából és beleragasztottak egy uzsonnásdobozba. 15 éve foglalkozom elektronikával, sokmindent építettem már, még előtte vagyok hogy egy profi, zöld maszkos nyákot készíttessek akármelyik kis projektemnek. Nem beszélve a méretre szabott szalagkábelről ami nincs nálam, sőt szerintem még elektro boltban se kapnék ilyet. Ott a 9V-os elem csatlakozója is, ami áramszünet esetén vigyáz a beállított időre, hogy ne járjunk úgy, mint Kevin a Reszkessetek betörőkből.

Így (vagy hasonlóan) nézett ki dobozában:

boards-up.jpg

Szólj hozzá!

75 éves a killesbergi kisvasút

2014.07.06. 18:47 Make Valamit

Stuttgart - Együtt 100 éves a killesbergi kisvasút és a Bad Cannstatt-i villamosmúzeum. A hétvégén ennek örömére €15 volt egy napijegy, amivel fel lehetett ülni egész nap a gőzösökre, a régi 21-es villamosra, és az oldtimer autóbuszokkal üzemelő 23E vonalra, ami körbevitt a városon (Bad Cannstatt - Killesberg - Stadtbibliothek - Hauptbahnhof - Charlottenplatz - Schlossplatz - Ruhbank/Fernsehturm).

tocsa120ls: P7060894 - indafoto.hu

Szólj hozzá!

Címkék: stuttgart gőzmozdony gőzös killesberg straßenbahnwelt dampflokfest oldtimer villamos oldtimer busz

72 óra New York-ban - II. Brooklyn, Tenement Museum, MSG és Times Sq.

2014.07.05. 19:28 Make Valamit

Első rész - Érkezés

P4120002a.jpg

Az előző nap (repülés+esti városnézés) szervezetre gyakorolt hatását szerintem jól mutatja, hogy 'hajnali' tizenegykor indultunk el Brooklynba - Coney Island felé menő metróra fel, leszállás Jay St. - Metrotech. Itt azért kicsit forgolódtunk, nem szégyellem bevallani hogy tíz év Budapest után rohadtul semmit nem ér idegen városban az, ha egy külföldinek a Rege előtt el tudod magyarázni, hogy jut el legkönnyebben a Deákra. Úgy volt, hogy először a Brooklyn Heights-i promenádról fényképezgetünk, de ahogy megláttuk a "Brooklyn Bridge walkway >>" táblákat, a francnak se volt kedve a parkot keresgélni. :-)

DSC00258a.jpg

1 komment

Címkék: amerika new york életmód nyaralás brooklyn times square brooklyn bridge flatiron building madison square garden tenement museum

72 óra New York-ban - I. Érkezés

2014.06.22. 11:45 Make Valamit

Ha adódik egy lehetőség, szeretem kihasználni. Szokásom céges repülőutakon a visszautat átbookolni úgy, hogy hétvégére ott maradhassak az új városban. Amikor barátokkal elhatároztuk, hogy teszünk egy három hetes kirándulást Amerika nyugati partjára, felvetettem, hogy használjuk ki a New York-i átszállást - ezt mindenki támogatta, annak ellenére, hogy figyelmeztettem a népeket; NYC drága. Nem baj, menjünk.

4 ember, hétnapos MetroCard (bérletek), meg a CityPass, az annyi, mint $570. Szállás nélkül.

DSC00124a.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: new york életmód nyaralás empire state building delancey street

76 év után világpremier

2014.06.12. 12:04 Make Valamit

Sindelfingenben 1938 elején építettek egy nem mindennapi autót. A neve Mercedes-Benz 540K Stromlinienwagen, azaz szó szerint "áramvonalas autó" - a részleg neve Sonderwagenbau, ahol az évek során különlegesebbnél különlegesebb kocsik készültek. Miért érdekes a Stromlinienwagen? Ez anno a Dunlop rendelésére készült, és sohasem mutatták be hivatalosan. Valamikor az 1950-es években visszakerült a Mercedes múzeumba, azóta ott várta a feltámadást.

Mercedes-Benz-540-K-Stromlinienwagen-fotoshowImage-d3373b9f-780782.jpgForrás: motor-klassik.de

Szólj hozzá!

James McCormick még mindig kísért

2014.03.01. 12:32 Make Valamit

Ugyan már börtönbe került a sok száz ember életéért felelős exrendőr*, úgy tűnik az agyszüleménye még mindig pusztít.

http://hvg.hu/panorama/20140228_egyiptomi_hadsereg_aids_gep

Elovasva a HVG hozza egy átlag médium színvonalát, nem sokat tud meg belőle az érdeklődő, csak azt, hogy van valami műszer, amiről tévesen azt hitte az egyiptomi hadsereg, hogy képes vérvétel nélkül diagnosztizálni különböző betegségeket, és jól leégtek vele egy TV műsorban. Nagy dolog. Viszont ha keres kicsit az ember külföldi oldalakon, belebotlik egy-két képbe a műsorból. Itt egy kép, amit a FOX televízió sugárzott:

fox_aidsdetector.jpg

Így persze már más a dolgok fekvése, aki követi kicsit a nemzetközi híreket, ebben a csodaműszerben felismerheti az ADE-651 bombadetektort, amit McCormick árult, darabonként közel 70.000 angol font-ért.

Mi vele a baj? (Már azon kívül, hogy 17 fontért lehet kapni varázspálcát, tehát kb 410000% haszon van rajta?) Csak annyi, hogy a "készülék" egy üres markolatból, és az abban csapágyazva elforogni képes teleszkópos antennából áll. Semmi elektromos kapcsolat. Egy üres doboz.

2 komment

Címkék: átverés szociokrimi james mccormick ade651

Y2K megint

2014.02.15. 19:31 Make Valamit

Én csak adót akartam bevallani, semmi rosszat nem csináltam. De fogok. Amikor megláttam ezt az üzenetet az ÁNYK telepítése közben, az első dolog ami eszembe jutott, Y2K volt. De nem az ezredfordulós hisztéria, az akkor nem izgatott fel túlzottan, végül nálunk is csak annyi lett belőle, hogy egy-két OTP terminál 1900. január 1-et mutatott, valahol meg is van a bescannelt bizonylat, szerencsére nem fizettettek ki velem 100 évi kamatot.

Hanem az, hogy akkoriban még nem is kevés közintézmény (az ONYF, a vidéki iskolák és Önkormányzatok biztosan) egy csomó, a '80-as évekből rajtuk maradt, DOS-os felületű (és dBase adatbázisú!) istencsapása programot használt adatkezelésre. Csak egy példa: hatalmas, és úgy értem hatalmas csinnadrattával beharangozták, hogy amennyiben valamely költségvetési intézmény igényt tart rá, az adatszolgáltatást megtehetik digitális úton is. Volt a szövegben pár elgépelés, valamint a jó öreg viccet is el lehetett sütni, ugye, ha digitálisan kérik akkor most vagy elküldöm, vagy nem.

1 komment

Címkék: közélet magyarisztán nav abevjava

Te Pista, ezt az öreg Volvóm is tudja

2014.02.09. 08:30 Make Valamit

c4cactus_1391930966.png_310x334

Forrás: totalcar.hu

Szólj hozzá!

LinkedIn a király

2014.02.05. 10:05 Make Valamit

Hogy hová lennék jó? :-)

daimler_idm.pngGondolom azért mert meg van adva hogy beszélek németül, meg tagja vagyok pár "Automotive Jobs" csoportnak. Azt hogy nagy a pofám és jó lennék managernek, nem tudom honnan szedték, félig igaz mindenesetre :)

  • Feladatok:
  • Az ötletmenedzsment folyamatának koordinálása a Karosszéria üzemben
  • Az ötletelbíráló megbeszélések szervezése és lebonyolítása a területen
  • A Karosszéria üzem területére beadott ötletek státuszának és megvalósításának nyomonkövetése, a saját terület képviselete az ötletmenedzsment gyár szintű szervezetében

Gondolom az kizáró tényező, ha valaki nem szeret vég nélküli meetingeken ülni. Biztos van akinek az a kényelmes, én viszont szívből gyűlölöm.

Szólj hozzá!

Címkék: mercedes kecskemét linkedin

Orbán Viktor használt autót vesz 2.

2014.01.03. 21:02 Make Valamit

Eredeti cikk: Orbán Viktor használt autót vesz

Totalcar olvasói levél: Használt Prius Angliából

Becsületesnepper is, meg én is leírtuk már egyszer, átverés...

"A dolog úgy működik, hogy a laikus meglátja a hirdetést, felcsillan a szeme, elkezd számolni, és nem hisz a szemének. Ír a hirdetőnek, hogy szeretné megvenni a kocsit. Ha van szám, megpróbálja felhívni, de mivel nem fog sikerülni, hát gyorsan ír. Megjön a válasz, az autó tökéletes, papírok rendben, szervizkönyves, ennyi az ára. A laikusban azért dolgozik a kis ördög, hogy nagyon olcsó a kocsi, hát rákérdez. Érdekel, szeretném megvenni az autót, de ha minden rendben, akkor miért ilyen olcsó? Külföldre megyek dolgozni, nagyanyám született, meghalt a testvérem/feleségem/apám/kutyám, övé volt az autó, rossz emlékek fűznek hozzá, gyorsan meg szeretnék szabadulni tőle. Az egész tiszta pszichológia, az emberek könnyen lázba hozhatók egy jó ajánlattal. Meglátják a hirdetést, elkezd munkálni a kapzsiság, türelmetlenek lesznek, ezért hajlamosak megfeledkezni az óvatosságról. Attól félnek, hogy ha sokáig tökölnek, lemaradnak, más röppen rá a tutira. Te is azt gondoltad mekkora vétel lesz, örültél, hogy mit találtál. Ha gondolod, írhatunk az emberednek, csak úgy sportból."

Csodák nincsenek. A kereskedők vagy hobbikereskedők (azok a portások, akik egész nap nyolc monitor előtt ülnek és más dolguk sincs, csak a netet bújni) a tuti vételeket szinte azonnal lenyúlják;
ami ott marad és olcsó, vagy jó ajánlatnak tűnik (jellemzően 30%-al ára alatt kínálják a kocsit) eleve gyanús kéne, hogy legyen.

Szólj hozzá!

Tegyük egyszerűbbé az NSA munkáját

2013.12.31. 06:07 Make Valamit

Semmi sem idegesít úgy fel, mint a rosszul megírt szoftver. Lehetnek apróságok, mint a pár megabájtos Flash player (MÁR MEGINT FRISSÍTENI KELL?); vagy nagyobb hibák, például az, hogy év elején a Microsoft saját felhője letérdelt egy SSL kulccsere algoritmus hibája miatt. Utóbbi ráadásul olyan jellegű volt, amit alaposan végigvitt szoftverfejlesztési tervekkel simán ki lehetett volna kerülni.

Legutóbb a céges telefon látta a kárát amikor megérkezett a szenzációs (-an olcsó) német fejlesztő cégtől az ügyfél legújabb szoftverfrissítése:

login100m.png

Igen, 150MB. És azt csinálja, amire gondolsz. Egy kurva kibaszott bejelentkező képernyő. És még csodálkoznak miért ordítok a monitorral "64kB-ból szálltunk le a Holdra, hogy szakadtál volna a sváb anyádba teeee....".

Félművelt szakbarbárok persze próbálnak engem okosítani - "Azok a fejlesztők most is megvannak, csak drájvereket meg dll-eket, sőt operációs rendszereket írnak." Ha erre válaszként belinkelek egy HP tintasugaras nyomatató drivert, (ami a weblap tanúsága szerint 'driver only', sőt a nyomtató is csak nyomtató, nincs benne kártyaolvasó, scanner, fax vagy kenyérpirító) ami 230MB, akkor én vagyok a hülye valamiért.

Szólj hozzá!

Címkék: életmód szociokrimi trehányság edward snowden snowden

HaHu szépség - Marty Feldman edition E280

2013.12.27. 09:00 Make Valamit

hahu51_1388124495.png_407x325

Nem tudom mennyi bontóban egy öreg E fényszóró, de tisztára megérte a kristálylámpa. Mekkora az esélye, hogy az eladó előbb-utóbb főnöknek vagy tesának szólít vajon?

Szólj hozzá!

Hogy legyél a legtahóbb szerelő a környéken?

2013.12.26. 18:37 Make Valamit

Nem könnyű dolog tahó szerelőnek lenni, mint mindenben, sok munka van ebben is; nem elég ám csak néha el-elcsórni egy új alkatrészt az ügyfél kocsijáról, vagy retkes üléssel visszaadni a patyolat verdát - ó nem, a tahó szerelőt nem csak az ügyfelei gyűlölik. Itt egy közel sem teljes lista:

1. "Hát pedig nálam nem csinálja." - hogyne, ismerjük mind a szervizben megjavuló tévét, porszívót. Viszont ha az ügyfél azzal állít be, hogy esős időben a fékre lépve erősen vibrál a kocsi eleje, lehet nem kéne megvárni az esős évszakot a próbaúthoz.

mechanic1.png

2. "Hol javították? ... Ó, hát az mekkora tróger banda, mire helyrerakok mindent amit elbasztak, december lesz újra." - Semmi, ismétlem semmi nem rombolja valakiről az első benyomást, mint amikor az előző munkást/volt munkaadóját mocskolja. Mégis majdnem mindig (tisztelet a kivételnek) majdnem minden szakmában belebotlok. A volt fogorvosom állítólag egy fakezű csaló, az előző burkoló egy utolsó tróger, az előző PC szervíz jól átbaszott, stb... - és ha én meg voltam elégedve a munkájával és csak azért jöttem ide, mert ott már nem tudnak időben fogadni? Hogy veszi ki ez magát az ügyfélnél?

3. "Az internetről? Ott mekkora marhák vannak. ... Attól, hogy oda írkál a kanadai Volvo kereskedés szerelője, még hülyék azok is. Itt tuti módszereket használunk" Igen, lehet. De ha egy dealer adott egy céges központból adott munkautasítást, amivel a lógó öveket kötelesek a garanciás kocsikon rendberakni, azt miért nem lehet követni? Miért kell megpróbálni szétszerelni a gyárilag összeperemezett visszacsévélőt, eltörni benne a rugót rövidebbre, majd összepöttyölve visszarakni úgy, hogy közben az egyik csavarral elvágod az övfeszítő vezetékét. Nem vagy egy mindentudó istenség, fogadd el, hogy esetleg más tudhat valamit amit Te nem.

4. Lengőkarba rohadt gömbfejet két kilós kalapáccsal kiverni kizárólag a reggeli kávé utáni tíz percben szabad, amikor a barom szomszédok még az ágyban vakaróznak. Hát már senki sem tart csirkét/kakast, mint a Mama, ez a sok irodakukac mire keljen másra, mint az örömmel végzett munka hangjaira? Összerohadt kipufogót flexxel felsliccelni pedig a legjobb levezető egy hosszúra (21:55) nyúlt nap végén. Úgyis feljelentett múltkor valamelyik beszari kispolgár amikor az utcai lefolyóba öntötted ki az alkatrészmosó elhasznált folyadékát.

Szólj hozzá!

Címkék: javítás totalcar szerelő autószerelő tahó autódoktor

Talán megmenekül a Wiesmann?

2013.12.19. 11:52 Make Valamit

Öt hónap vergődés után talán egy reménysugár: a Wiesmann felszámolásával megbízott Norbert Küpper szerint ha át tudnák alakítani a céget Kft-ből részvénytársasággá, az segítene a jelenlegi helyzeten.

A felszámolási eljárást már megkezdték, az viszont egyelőre nem nyilvános, hogy a befektetéseket milyen mértékben tudják megtéríteni. A Wiesmann az elmúlt 25 évben 1600 sportkocsit gyártott.

Január hetedike a határidő, ha addig megérkezik a cég számlájára az induló összeg, valamint a tulajdonosok is rábólintanak, megkezdődhet az átalakulás.

wiesmann_roadster_mf3exterior-front-back.jpg

forrás: SPIEGEL

A magam részéről örülnék is neki, hiszen érdekes kis rakétákat gyártottak, tulajdonképpen egy újracsomagolt BMW M3 van a műanyag kaszni alatt, bőrrel meg alcantarával bevonva. Érdekes lenne tudni, hogy ha sikerülne az átalakulás, vajon milyen újításokat terveznének? Hiszen ha jól megnézi az ember, az MF3, MF4 és MF5 szinte ugyanaz a kocsi. Hogy reagálna vajon a formaterv egy shooting break hátsóra például. Vagy ha már olyan jól megy a BMW-k faragása, nem akarnak esetleg azon a szerencsétlen X3-ason kicsit pofozni, hogy kinézzen valahogy?

Az is érdekes lenne, hogyha mondjuk a BMW fektetne be a cégbe, vagy vásárolna annyi részvényt, hogy beleszólása legyen az üzletmenetbe. Csinálhatnának egyedi kérésre autókat, mint régebben a Ghia vagy a Bertone. Bár a Bertone csődje ezt a kérdést is zárójelbe teszi... tényleg mindannyiunknak valami középszerű hatchback az álma? Nincs már igényünk kicsi izgalmas sportkocsikra? Vagy kitölti ezt a teret annyira a Porsche, hogy nem fér meg mellette senki? Árban biztos a Wiesmann alatt voltak.

Szólj hozzá!

Hát nem vagy egy Ken Block, apám...

2013.12.16. 21:24 Make Valamit

nem_ken_block_1387225469.png_500x272

Megjött a tél.

Szólj hozzá!

Dízelmotor: az utca vége?

2013.11.06. 10:56 Make Valamit

w123.pngForrás: wikipedia

Európában szeretjük a dízeleket. Miért ne tennénk? Az üzemanyagot alacsonyabb adó sújtja mint a benzint, és kevesebbet is kér belőle a motor. Hogy kormol néha-néha egy pamacsot, mint beinduláskor és nagyobb gyorsításkor, na sag schon. Nem nagy probléma. Az utóbbi húsz-harminc évben hihetetlen fejlődésnek lehettünk szemtanúi, már ami a dízeltechnológiát illeti, előbb eltűntek a selymes hangú előkamrák, megjelentek az elektronikusan vezérelt adagolók, a recsegős adagolófúvókás (ez a magyar szó a Pumpe-Düsére?) rendszerek, aztán az egyszer megvezetett tűs (búúúúúú), a két helyen megvezetett tűs Common-Rail, és most azok a rendszerek, ahol a befecskendező fúvóka tartalmaz egy mérőegységet is, így a motorvezérlő elektronika pontosan meg tudja állapítani, hogy mekkora volt a befecskendezett tüzelőanyag mennyisége. Erre azért van szükség, mert egy fúvóka az élettartama vége felé közeledve elkezd 'csalni', azaz nem annyi folyadék áramlik át rajta ugyanannyi nyitási idő alatt, mint újkorában. Erre vagy felprogramozzák a motorvezérlőt, soksoksok mérési ciklus után, hogy a fúvóka ilyen és ilyenidős korában szerintünk ennyi dízelt enged át magán, vagy vállat vonnak - aki hallott már az utcán TDCi Fordot kerepelve kigyorsítani, sejti mi az ábra > itt már régen nem úgy működik a befecskendezés, mint új korában.

1 komment

Kár ezért a Z3-ért (HaHu)

2013.11.03. 07:11 Make Valamit

ruined_z3_1383459061.png_500x371

Visszaépíteni se lesz egyszerű, úgy nézem azok a hátsó lámpák nem szimplán cseréltek, a kasznin is alakítottak valamit.

1 komment

Tanmese

2013.10.21. 21:47 Make Valamit

passat_langol_1382384758.png_500x318

Ha a DPF már okosan kikerült a kocsiból, "célszerű" a motorvezérlővel is közölni, hogy ne regeneráljon. Csak mondom...

Szólj hozzá!

Munkaeszközt miért kell szántszándékkal tönkretenni?

2013.10.13. 11:46 Make Valamit

(1st world problems, aki amiatt reszket hogy 25-e után mit eszik a következő fizetésnapig, ne olvasson tovább)

Informatikusként el sem hiszem, hogy ezt le kell írnom. Tisztelt Leendő Munkaadóm! Nagyon megtisztelő számomra, hogy kegyességet gyakorolsz, és biztosítasz számomra munkaeszközt. Tudom, hogy nagyon sokba került, de ez nem azt jelenti hogy értékes is, csupán azt, hogy a beszerzési osztályon valami vezető beosztású kollegának van ismerőse annál a négy cégnél, ahonnan a vásárlásokat intézzük (bútor, IT, irodaszerek, cégautók)

medion_rzr.pngSzép, de nem munkaeszköz.

Csak hogy klasszikust idézzek, "Maga elhitte, hogy húszezer dollár egy vécédeszka, és harmincezer egy kalapács?" Ha a 408.000Ft-os notebookot ugyanolyan kiszerelésben árulja valamelyik laptopbolt 269.000Ft-ért, három év garanciával, mire fel fizetünk ki, több, mint százezer forintot? És ez nem demagógia. Magad bizonyítottad be, amikor az előző CEO-t kirúgtuk: két hónappal később mentek a levesbe a cégautók és az irodabútorokból is újakat vettünk.

Ja igen, itt tenném hozzá, gyönyörű szép textúrája van némelyik HP laptopnak, de az nem munkaeszköz. Ahogy a Fujitsu, DELL, Acer (főleg) sem. Munkára Lenovo Thinkpad T, ha pedig csak egyszer is repülnöm kell valami olyan országba, ahol nem ismerik a Skype-ot, Lenovo Thinkpad X1 - a többiek csak kullognak utánuk. Apple rajongók leülnek! Informatikus vagyok, nekem iOS-t használni olyan, mintha az egyik kezemet hátrakötnék, és csak az orrommal gépelhetnék. Elismerem, jó gépek, van grafikus ismerősöm, varázsolni tud vele; egy másik haverom RED kamerával készült HD videókat vág, hihetetlen technika. De egy rendszerintegrátornak? Mondjuk tőlem aztán, a vas jöhet, lehet Windows 7-et rakni rá.

4 komment

Címkék: munka ibm thinkpad droidok céges kultúra nyakkendős állat

A HaHu-n a hét legrondább felnije verseny nyertese...

2013.10.11. 13:39 Make Valamit

mbw123_felni_1381491522.png_500x337

1984-es Corvette felni másolat? Vagy csak valami hihetetlenül gagyi dísztárcsa?

Szólj hozzá!

Mansell, Schumacher és most Barrichello is?

2013.10.05. 12:08 Make Valamit

Mi a közös ebben a három versenyzőben? Mind megpróbáltak visszatérni az F1-be kissebb-nagyobb kihagyás után. Sikerülni persze senkinek se sikerült, úgy tűnik nem véletlen ez minden motorsport csúcsa, itt pár év szünetet nem lehet csak sportolással behozni, elszáll a technika is...barrichello1.png

Szólj hozzá!

Címkék: forma-1 barrichello sauber