Make:Valamit

Április hatodikán leállhatnak az öreg GPS eszközök

2019. február 19. - Make Valamit

A történelem ismétli magát. Emlékszik még valaki az Y2K hibára és az azt megelőző felhajtásra, ahogy gyártók rémülten patchelték a régi operációs rendszereiket, amik addig az évszámot csak két számjegyen tárolták?

otp_y2k.png

Szerencsére a programozók sokat tanultak ebből az eseményből, és azóta minden rendszer legalább a naprendszer tűzhaláláig fog számolni. Kivéve a GPS rendszereket. A legtöbb műholdas navigációs eszköz egy tízbites tárolóban számolja a rendszer élesre állításától eltelt heteket. Kettő a tizediken az annyi mint 1024, a rendszert az amcsik 1978 Februárjában állították üzembe. Ötvenkettő hét van egy évben, arra azért rövid számolással rájöhetünk hogy az első ilyen átfordulás (mint amikor az öreg autók kilométerórája elérte a 100.000-ret és nullázta magát) 1999-ben következett be, meg is döglött egy nem elhanyagolható mennyiségű eszköz.

A következő átfordulás dátuma 2019 április 6-ra esik, a tíz évtől öregebb GPS-ektől nem lehetetlen, hogy elbúcsúzunk (BluePanther név mond valakinek valamit?)

2014-10-25.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.