Make:Valamit

Április hatodikán leállhatnak az öreg GPS eszközök

2019. február 19. - Make Valamit

A történelem ismétli magát. Emlékszik még valaki az Y2K hibára és az azt megelőző felhajtásra, ahogy gyártók rémülten patchelték a régi operációs rendszereiket, amik addig az évszámot csak két számjegyen tárolták?

otp_y2k.png

Szerencsére a programozók sokat tanultak ebből az eseményből, és azóta minden rendszer legalább a naprendszer tűzhaláláig fog számolni. Kivéve a GPS rendszereket. A legtöbb műholdas navigációs eszköz egy tízbites tárolóban számolja a rendszer élesre állításától eltelt heteket. Kettő a tizediken az annyi mint 1024, a rendszert az amcsik 1978 Februárjában állították üzembe. Ötvenkettő hét van egy évben, arra azért rövid számolással rájöhetünk hogy az első ilyen átfordulás (mint amikor az öreg autók kilométerórája elérte a 100.000-ret és nullázta magát) 1999-ben következett be, meg is döglött egy nem elhanyagolható mennyiségű eszköz.

A következő átfordulás dátuma 2019 április 6-ra esik, a tíz évtől öregebb GPS-ektől nem lehetetlen, hogy elbúcsúzunk (BluePanther név mond valakinek valamit?)

2014-10-25.jpg

 

Mi a közös a Szilícium-völgyben és a szocializmusban?

több, mint gondolnád...

Néha nem tudom eldönteni, ez Kalifornia vagy a Szovjetunió:

- az autó amire éveket vártál, rettentő minőségben van összegányolva

- azt ígérik nemsoká indulnak az űrhajók a Marsra, közben nap mint nap rabszolgamunkát végeztetnek veled

trabant_tesla.jpg

Tovább

Hogyan legyél angol autósújságíró öt egyszerű lépésben

Átlag két évig járattam jónevű brit autósmagazinokat, amiket aztán egy kivételével le is mondtam. No nem a minőséggel volt gond, vagy akár az autóválasztékkal. Elég felcsapni egy EVO vagy Octane magazint, és láthatjuk, hogy AC Ace-től kezdve Zenvo ST1-ig mindennel csapatnak. Szeretnél ilyen helyekre bekerülni? Megpróbálok segíteni, azt ugyan nem fogom tudni megtanítani hogy kell bal kézzel váltani, illetve hogy hogy lehet minimum RP kiejtéssel beszélni, de írásban tudok segíteni. Van ugyanis öt olyan közhely, amit minden angol autós újságban meg lehet találni. Komolyan. Nyisd ki az utolsó fényes magazint, amit a legutóbbi céges úton a reptéri újságosnál vettél, csapd fel az első tesztnél és figyelj, hányszor találkozol az alábbiakkal:

car_photo_420997.jpg

Tovább

London Concours 2018

at The Honourable Artillery Company

Második alkalommal rendezték meg június 7-8 között a London Concours rendezvényt, szerencsémre épp ott voltam, és jegyet is sikerült szerezni. A fő szervező az Octane magazin, a helyszínt biztosító gazda pedig a királyi Honourable Artillery Company. Két világháborút élt meg ez az eredetileg kombinált felderítő- és lövésszázad, most felderítést és megfigyelést végeznek, illetve ők adják a díszőrséget a városházán (Guildhall), illetve az ő díszsortüzüket lehet hallani a Towerben. A század laktanyájának öt hektáros gyepéről most elvontatták a nagy és nehéz lövegeket, és sokkal könnyebb és gyorsabb vasakat állítottak rá.

dsc_0538.JPG

Tovább

Miért tiltják ki a dízelautókat? És a közvetlen befecskendezést?

Az emberek néha a vélt veszélytől érzett félelmükben képesek valós veszélyt zúdítani önnön fejükre.
- Lev Davidovics Trockij

2000. Tíz évvel vagyunk a vasfüggöny után, minden hatodik benzines kocsira jut egy diesel. Jó részük taxi, vagy kisteherautó. Emiatt (a gazdaság támogatása) a dízel üzemanyag adója jóval alacsonyabb, mint a benziné. Előállítani ugyanis ugyanannyiba kerül mindkettőt. Megnyílnak itthon az első adagolósok. A Kaliforniai Levegőfelügyeleti Hatóság (CARB) vizsgálja a dízelmotorok személyautókban történő bevezetésének a kockázatait. Az Európai Bizottság előtt ott a döntés: a dízelek kevesebb szénmonoxidot bocsátanak ki (ami a tökéletlen égés mellékterméke), hiszen gyengébbek és lassabbak a benzineseknél. Laboratóriumi vizsgálatok nem találnak közvetlen összefüggést a korom és a rák között. A francia gyártók a biztonság kedvéért elkezdenek katalizátort építeni a dízelautóikba (ha a hahu-n vagy a mobilén eddig nem értetted, mit jelent a Renault Megane FAP - hát ezt.)

Tovább

Az önvezető autók kiáltványa

csak 11 pont, mert az író nem Petőfi

A legutóbbi halálos baleset (vagy a legutóbbi autógyártó világelsőségét méltató sajtóközlemény - ízlés szerint) után arra gondoltam, tegyünk már rendet a fejekben. Egy oldalról ott vannak az agymosott, vagy hazugságok által meggyőzött evangélisták, a másikon a felemelt ujjal fejcsóválók, és a megoldás helyett csak újabb és újabb kiadványok elolvasását ajánlgatják, mielőtt szóba állnának egymással. Ennek nem lesz, nem lehet jó vége, nézzük csak meg, hol áll a gendermozgalom - nem láttam még vitát ami tíz perc után ne fajult volna ordítozássá. A közelgő emléknap, a márciusi ifjak előtti tisztelgés gyanánt, gondoltam nem (csak) kokárdát tűzök ki, hanem megpróbálom a két tábort közelebb hozni. Mármint az önvezető technológia támogatóit és ellenzőit.

super_cruise.png

Tovább

Mama, add el az autót!

Az elmúlt hónapokban megugrott a nyugdíjasok által okozott közlekedési balesetek száma Japánban. A múlt héten egy 70 éves sofőr megölt egy kilenc éves kislányt és megsebesített négy másikat, amikor elvesztette az uralmat az autója feleltt. Egy héttel előtte egy 85 éves sofőr, akit a családja figyelmeztetett, hogy ne üljön autóba, felszaladt egy járdára miután ütközött egy másik autóval, és az oldalán csúszó autó elsodort két bicikliző iskolás lányt. Tavaly novemberben egy idős nő megijedt az autója előtt lecsukódó garázsajtótól, a fék helyett a gázra lépett és a garázsfelhajtón leszáguldva keresztben áthajtott egy kétsávos úton, és a túloldali járdán elütött két gyalogost. 

n-seniordrivers-b-20171004-870x580.jpg

Tovább

És Te kiben bíznál? Lutz vs. Musk

A múlt heti Égéstérben jött fel a kérdés a legutóbbi halálos balesettel végződő önvezetés után. Te kiben bíznál a két autós fenegyerek közül: Bob Lutzban, vagy Elon Muskban? Karotta szerint Lutz eddigi összes jóslata hamisnak bizonyult, a General Motors-t is csak az amerikai nemzetgazdaság súlyos tőkeinjekciója mentette meg a 2008-as válság után, míg Musk neve garancia a sikerre, elég csak szétnézni a böngészőnk előzményei között: Paypal, Tesla, SpaceX. Jó, a Paypal-t már eladta, de ha csak az az egy lett volna sikeres, Muskot akkor is egy jómódban élő dél-afrikai programozóként (nem) ismernénk.

lutzvsmusk.png

Tovább

Visszatér a Mazda wankelmotorja

...de nem lesz benne köszönet.

Az RX-8 kifutása óta folyamatosan szórja a Mazda az információ-morzsákat egy új generációs fejlesztésű Wankel motorról. A bolygódugattyús motorok rajongói viszont kapnak egy kis skótzuhanyt: igen, lesz új motor, viszont a Toyotával közös elektromos autók fogják kapni hatótávnövelőnek.

e-pallette.jpg

A Toyota által feldobott platform az "e-Palette" - egy önvezető doboz, ami leginkább egy mozgó telefonfülkére hasonlít. Nem ebben a formában fogjuk persze látni, viszont örömteli, hogy a Toyota egy teljesen új lapot nyitott, nem pedig egy újramelegített Prius hajtáslánc lesz alatta. Az e-Palette a jelenlegi tervek szerint három méretben készül majd, négy és hét (!) méteres változatban, különböző felépítményekkel.

A Toyota már partnereket is talált magának, az új projektet először az Amazon és a Pizza Hut színeiben láthatjuk majd, valamint természetesen technológiai partnerként ott a Mazda.

A Green Car Reports szerint az idei CES-en bemutatott e-Palette még belsőégésű motor nélkül mozgott, de a Mazda Észak-Amerikai szóvivője, Jacob Brown szerint a két cég mérnökgárdája előbb-utóbb összekapcsolja a két cég hajtáslánc-fejlesztéseit: a tervek szerint a bolygódugattyús motor egyszerű hatótávnövelő szerepet lát majd el.

Sem a Toyota, sem a Mazda nem árulta el, hogy a Wankel rendszerű hatótávnövelőt csak az e-Palette koncepcióba szánják, de valószínűleg nem. Az e-Palette az előszele a Toyota következő generációs elektromos autóinak és figyelembe véve, hogy  a Mazda 2019-re ígéri a következő generációs EV családot, nagy valószínűséggel lesz még Wankel-Mazda. Csak nem úgy, ahogy a rajongók várták.

Kép: Toyota, Audi

## UPDATE ## Tudom már, honnan volt ilyen ismerős!

gm6slsk.jpg

Egy csodás nap margójára (2043-ban)

I don't want to set the world on fire...

Csikós már leírta, hogyan telik majd egy felső-középosztálybeli ember napja 26 év múlva. Nézzük hogyan fest ez Budaváron kívül, a sivataggá vált Alföldön.

Attila becsukta a Totalcart a régimódi, érintőképernyős Naenara tabletjén  "Az új Hongqi i7 újraértelmezi a villanyautózást" - persze, gondolta, "aki megengedheti magának az új autót, biztosan nem ezt veszi, hanem a Sever i9-est, abban legalább az ajtók kapaszkodójára jutott egy kis piros műbőr..."  Bár amióta a Zöldpárt átvette a hatalmat, egyre inkább ritka már az ilyen luxus. Papírból olcsóbb is, környezetbarátabb is autóbelsőt gyártani - és szeretettel nézett a ház előtt parkoló, poros Volvo 240 felé. Hatvanadik évét kezdi jövőre a vén svéd, és az egyetlen nagyobb baja, hogy szórja az olajat a motor... Sajnos így nem lehet járni vele, a mai olajárak mellett - odasandított a sarokban halomban álló Veterán magazinokra és szomorúan elmosolyodott; apja mesélte, hogy voltak idők amikor egyhavi fizetésből akár 40-50 liter(!) olaj is kijött (a kis Ati igazából hitte is, meg nem is, de aztán megtalálta a halom újságot). Sajnos, mióta az olajkészletek elfogyóban vannak, az árak először megduplázódtak, majd megint... aztán ahogy az évi olajtermelési hiány 5% fölé ment, megtízszereződtek.

Tovább

Egy városi terepjáró csődbe viszi a Ferrarit

320px-ferrari_motif_flickr_exfordy.jpg

Nem szeretem a Boxstert. A régebbi generáció gyermekbetegségeit ugyan kisatírozta a Porsche (IMS csapágy, 32 lépéses szervó-, és fékfolyadék ellenőrzés) de még mindig azt érezni, hogy szándékosan visszafogják, hogy a 911-est vigyék az emberek. Pedig nem lenne rá szükségük, a 911 már régóta a hardcore autóbuzik sportautója, azoké, akiknek elkékül a szája, ha valaki megemlíti hogy a vizesboxer 996-as gyorsabb és kulturáltabb a 993-as léghűtésestől. Ezekre a vásárlókra nem lehet alapozni, így nem is számolnak velük Zuffenhausenben. Mondjuk ki: a Porsche a Cayenne eladásaiból, meg a technológiai licenszeiből befolyó pénzből él. A 911 csak egy kirakatmodell, pár párás szemű nosztalgiázónak, kevéske versenyzőnek (versenyző = versenyzői licensz!), és egypár spekulánsnak. És még csak hibáztatni sem tudom a céget érte, valamiből meg kell élni. Igazából csak azt a lelkes mérnök(ök)et sajnálom, aki sportkocsit akart építeni és most a Cayenne futóművét rajzoltatják vele.

A Ferrarinak nincs ilyen önismereti problémája. Minden kocsija (igen, még a California és a Superamerica is) a rendkívül kívánatos szupersportautó kategóriába tartozik. Nincs álló készlet, ami legördül a gyártósorról, annak már régen gazdája van. Amit bevételeznek alkatrészt a Maranellói gyár kapujában, a bőr ami még a tímároknál szárad, a gumifa nedve, amit most gyűjtenek be a Meldrum-ház egyik sokadik reinkarnációjának tulajdonában levő gumigyárnál - már mindennek gazdája van, beütetlen, de már eladott alvázszáma, mintája, varrása. Olyan hosszúak a várólisták, hogy gyakorlatilag akármit megendedhetnek maguknak - ilyen pl. a csak hűségprogramban megvásárolható autók: ha szeretnél egy 488GTB Fioranó-t, jobb lesz ha veszel egy doboz vazelint és besétálsz egy lehetőleg olasz tulajdonú kereskedőhöz és (ha még nincs) újítasz egy-két régebbi vasat tőle, mondjuk egy 360-ast meg egy 575M-et,  azok már elég olcsóak. Na most lehet a 488GTB-ről beszélni és _esetleg_ (nem garantált!) felveszik a neved egy listára. Ezt rágjuk meg kicsit: képzeld el hogy mielőtt a VW eladna neked egy Passatot, megkövetelnék, hogy álljon egy Golf meg egy Jetta a garázsodban.

ferrar-488-gtb.jpg

Ez a relatív ritkaság, a gyártmányok kiválósága egy olyan szintre emelte a Ferrarit, mint a Kínai Nagy Fal, vagy a Transz-szibériai vasút - mind látszanak az űrből is. Az utolsó, de tényleg az utolsó dolog, amire az olaszoknak szükségük van, a gyártmánystratégia kibővítése - márpedig az utolsó időben egyre többet hallani egy kis sportos CUV-ról, amin - horribile dictu - ágaskodó lovas embléma lenne. Kapacitásuk nincs rá, hiszen ha lenne, ott is F12-ket csavaroznának össze. A gyártással szerzett tapasztalatra szintén nincs szükségük - mit ér egy kényelmes Crossover futómű pontos összehangolásával szerzett adathalmaz a Nürburgringi Zöld Pokolban a legújabb hibrid NSX vagy Ford GT elleni harcban?

Ha a Ferrari meglépi ezt, gyakorlatilag tálcán kínálják fel a piaci részesedésüket a többi sportkocsigyártónak. A Pagani, Lamborghini, Koenigsegg - mióta megalapították őket, azon dolgoznak, hogy hogyan hasíthatnának ki minél nagyobb szeletet a tortából - a Ferrari tortájából! A Lamborghini csak addig gondolkozott komolyan az Urus piaci bevezetésén, amíg ki nem derült, hogy a Huracánnal csont nélküli hárompontost dobtak - hallott azóta valaki valamit az Urusról? Hát ez az. Már nincs rá szükség. Viszont ha lesz Ferrari SUV, azzal a labda odakerül a többiek elé - hiszen a "másik három" csakis és kizárólag sportkocsikat gyárt, nem hígitották fel a márkát kisautókkal, CUVokkal. Ez csak a többieknek segíthet, a Ferrari nettó nyeresége csak nulla vagy kevesebb lehet.

photo-lamborghini-urus.jpg

Még nem késő. Még meghúzhatják az "Urus-kártyát" - hagyják, hogy elfelejtsük a bejelentést, mint egy elkésett áprilisi tréfát. Ha valami globális válság tényleg odakényszerítené őket, hogy szükségük legyen ilyesmire, csinálhatják azt, amit a többi prémium gyártó: kacsintsanak egy német gyártóra és csavarozzák fel a sárga emblémát egy már elkészült termékre. A mai CAD tudásunkat figyelembe véve két évig se tartana egy Q5-re Ferrari lámpákat aggatni. Ja arra nem, abból Urus-t kell építeni. Akkor legyen Ferrari X5. Vagy még jobb: adjanak egy kicsit lebutított V8-ast az Alfa Romeo Stelviónak és hívják Stelvio 8.32-nek. Mindannyian jobban járnánk.

 z_ferrari_cuv_car-magazine.jpg

Megint egy Airbus?

Kogalymavia 9268

November 1.-ét Putyin nemzeti gyásznappá nyilvánította, mivel a 9268-as járat lezuhanása az ország legsúlyosabb légikatasztrófája az Aeroflot 3352 járatának lezuhanása óta. Az elhunytakkal és a hozzátartozóikkal szemben tanúsított tisztelet jeléül ez a cikk november 2.-án jelenik meg.

russian-plane2_1.jpg

Mit lehet tudni eddig? Igazából nem sokat, és az egyiptomi hatóságok is kiadtak sajnos egy-két félrevezető információt, eddig nagyjából annyi biztos, hogy a gép Sharm el-Sheikh-ből ottani idő szerint reggel 5:58-kor (napfelkelte után) incidens nélkül felszállt majd 23 perccel később, még emelkedés közben 31.000 láb környékén eddig ismeretlen esemény miatt először sebességet vesztett, majd lezuhant. A roncsokat egy körülbelül 8km-es körben találták meg. Voltak információk vészjelzésről és az összeroncsolódott géptestből jövő hangokról, ezek később valótlannak bizonyultak.

Tovább

Bomba az iskolában

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/9/17/Bombanak_nezte_a_tanar_a_14_eves_diak_oraja_B6PDF3

image_aspx.jpg


Nakérem. Hofival élve már megint megtudtuk a médiából azt ami ránk tartozik: semmit. Amíg nem jöttek ki a képek, még együtt is tudtam érezni ezzel a sráccal. Most hogy látom a képeket, a gyereket inkább bajkeverőnek nevezném. Ez nem egy házilag épített óra. Ez egy bolti óra, amit kiszereltek a dobozából és beleragasztottak egy uzsonnásdobozba. 15 éve foglalkozom elektronikával, sokmindent építettem már, még előtte vagyok hogy egy profi, zöld maszkos nyákot készíttessek akármelyik kis projektemnek. Nem beszélve a méretre szabott szalagkábelről ami nincs nálam, sőt szerintem még elektro boltban se kapnék ilyet. Ott a 9V-os elem csatlakozója is, ami áramszünet esetén vigyáz a beállított időre, hogy ne járjunk úgy, mint Kevin a Reszkessetek betörőkből.

Így (vagy hasonlóan) nézett ki dobozában:

boards-up.jpg

Tovább

75 éves a killesbergi kisvasút

Stuttgart - Együtt 100 éves a killesbergi kisvasút és a Bad Cannstatt-i villamosmúzeum. A hétvégén ennek örömére €15 volt egy napijegy, amivel fel lehetett ülni egész nap a gőzösökre, a régi 21-es villamosra, és az oldtimer autóbuszokkal üzemelő 23E vonalra, ami körbevitt a városon (Bad Cannstatt - Killesberg - Stadtbibliothek - Hauptbahnhof - Charlottenplatz - Schlossplatz - Ruhbank/Fernsehturm).

tocsa120ls: P7060894 - indafoto.hu

Tovább

72 óra New York-ban - II. Brooklyn, Tenement Museum, MSG és Times Sq.

Első rész - Érkezés

P4120002a.jpg

Az előző nap (repülés+esti városnézés) szervezetre gyakorolt hatását szerintem jól mutatja, hogy 'hajnali' tizenegykor indultunk el Brooklynba - Coney Island felé menő metróra fel, leszállás Jay St. - Metrotech. Itt azért kicsit forgolódtunk, nem szégyellem bevallani hogy tíz év Budapest után rohadtul semmit nem ér idegen városban az, ha egy külföldinek a Rege előtt el tudod magyarázni, hogy jut el legkönnyebben a Deákra. Úgy volt, hogy először a Brooklyn Heights-i promenádról fényképezgetünk, de ahogy megláttuk a "Brooklyn Bridge walkway >>" táblákat, a francnak se volt kedve a parkot keresgélni. :-)

DSC00258a.jpg

Tovább

72 óra New York-ban - I. Érkezés

Ha adódik egy lehetőség, szeretem kihasználni. Szokásom céges repülőutakon a visszautat átbookolni úgy, hogy hétvégére ott maradhassak az új városban. Amikor barátokkal elhatároztuk, hogy teszünk egy három hetes kirándulást Amerika nyugati partjára, felvetettem, hogy használjuk ki a New York-i átszállást - ezt mindenki támogatta, annak ellenére, hogy figyelmeztettem a népeket; NYC drága. Nem baj, menjünk.

4 ember, hétnapos MetroCard (bérletek), meg a CityPass, az annyi, mint $570. Szállás nélkül.

DSC00124a.jpg

Tovább

76 év után világpremier

Sindelfingenben 1938 elején építettek egy nem mindennapi autót. A neve Mercedes-Benz 540K Stromlinienwagen, azaz szó szerint "áramvonalas autó" - a részleg neve Sonderwagenbau, ahol az évek során különlegesebbnél különlegesebb kocsik készültek. Miért érdekes a Stromlinienwagen? Ez anno a Dunlop rendelésére készült, és sohasem mutatták be hivatalosan. Valamikor az 1950-es években visszakerült a Mercedes múzeumba, azóta ott várta a feltámadást.

Mercedes-Benz-540-K-Stromlinienwagen-fotoshowImage-d3373b9f-780782.jpgForrás: motor-klassik.de

Tovább

James McCormick még mindig kísért

Ugyan már börtönbe került a sok száz ember életéért felelős exrendőr*, úgy tűnik az agyszüleménye még mindig pusztít.

http://hvg.hu/panorama/20140228_egyiptomi_hadsereg_aids_gep

Elovasva a HVG hozza egy átlag médium színvonalát, nem sokat tud meg belőle az érdeklődő, csak azt, hogy van valami műszer, amiről tévesen azt hitte az egyiptomi hadsereg, hogy képes vérvétel nélkül diagnosztizálni különböző betegségeket, és jól leégtek vele egy TV műsorban. Nagy dolog. Viszont ha keres kicsit az ember külföldi oldalakon, belebotlik egy-két képbe a műsorból. Itt egy kép, amit a FOX televízió sugárzott:

fox_aidsdetector.jpg

Így persze már más a dolgok fekvése, aki követi kicsit a nemzetközi híreket, ebben a csodaműszerben felismerheti az ADE-651 bombadetektort, amit McCormick árult, darabonként közel 70.000 angol font-ért.

Mi vele a baj? (Már azon kívül, hogy 17 fontért lehet kapni varázspálcát, tehát kb 410000% haszon van rajta?) Csak annyi, hogy a "készülék" egy üres markolatból, és az abban csapágyazva elforogni képes teleszkópos antennából áll. Semmi elektromos kapcsolat. Egy üres doboz.

Tovább

Y2K megint

Én csak adót akartam bevallani, semmi rosszat nem csináltam. De fogok. Amikor megláttam ezt az üzenetet az ÁNYK telepítése közben, az első dolog ami eszembe jutott, Y2K volt. De nem az ezredfordulós hisztéria, az akkor nem izgatott fel túlzottan, végül nálunk is csak annyi lett belőle, hogy egy-két OTP terminál 1900. január 1-et mutatott, valahol meg is van a bescannelt bizonylat, szerencsére nem fizettettek ki velem 100 évi kamatot.

Hanem az, hogy akkoriban még nem is kevés közintézmény (az ONYF, a vidéki iskolák és Önkormányzatok biztosan) egy csomó, a '80-as évekből rajtuk maradt, DOS-os felületű (és dBase adatbázisú!) istencsapása programot használt adatkezelésre. Csak egy példa: hatalmas, és úgy értem hatalmas csinnadrattával beharangozták, hogy amennyiben valamely költségvetési intézmény igényt tart rá, az adatszolgáltatást megtehetik digitális úton is. Volt a szövegben pár elgépelés, valamint a jó öreg viccet is el lehetett sütni, ugye, ha digitálisan kérik akkor most vagy elküldöm, vagy nem.

Tovább

LinkedIn a király

Hogy hová lennék jó? :-)

daimler_idm.pngGondolom azért mert meg van adva hogy beszélek németül, meg tagja vagyok pár "Automotive Jobs" csoportnak. Azt hogy nagy a pofám és jó lennék managernek, nem tudom honnan szedték, félig igaz mindenesetre :)

  • Feladatok:
  • Az ötletmenedzsment folyamatának koordinálása a Karosszéria üzemben
  • Az ötletelbíráló megbeszélések szervezése és lebonyolítása a területen
  • A Karosszéria üzem területére beadott ötletek státuszának és megvalósításának nyomonkövetése, a saját terület képviselete az ötletmenedzsment gyár szintű szervezetében

Gondolom az kizáró tényező, ha valaki nem szeret vég nélküli meetingeken ülni. Biztos van akinek az a kényelmes, én viszont szívből gyűlölöm.

Orbán Viktor használt autót vesz 2.

Eredeti cikk: Orbán Viktor használt autót vesz

Totalcar olvasói levél: Használt Prius Angliából

Becsületesnepper is, meg én is leírtuk már egyszer, átverés...

"A dolog úgy működik, hogy a laikus meglátja a hirdetést, felcsillan a szeme, elkezd számolni, és nem hisz a szemének. Ír a hirdetőnek, hogy szeretné megvenni a kocsit. Ha van szám, megpróbálja felhívni, de mivel nem fog sikerülni, hát gyorsan ír. Megjön a válasz, az autó tökéletes, papírok rendben, szervizkönyves, ennyi az ára. A laikusban azért dolgozik a kis ördög, hogy nagyon olcsó a kocsi, hát rákérdez. Érdekel, szeretném megvenni az autót, de ha minden rendben, akkor miért ilyen olcsó? Külföldre megyek dolgozni, nagyanyám született, meghalt a testvérem/feleségem/apám/kutyám, övé volt az autó, rossz emlékek fűznek hozzá, gyorsan meg szeretnék szabadulni tőle. Az egész tiszta pszichológia, az emberek könnyen lázba hozhatók egy jó ajánlattal. Meglátják a hirdetést, elkezd munkálni a kapzsiság, türelmetlenek lesznek, ezért hajlamosak megfeledkezni az óvatosságról. Attól félnek, hogy ha sokáig tökölnek, lemaradnak, más röppen rá a tutira. Te is azt gondoltad mekkora vétel lesz, örültél, hogy mit találtál. Ha gondolod, írhatunk az emberednek, csak úgy sportból."

Csodák nincsenek. A kereskedők vagy hobbikereskedők (azok a portások, akik egész nap nyolc monitor előtt ülnek és más dolguk sincs, csak a netet bújni) a tuti vételeket szinte azonnal lenyúlják;
ami ott marad és olcsó, vagy jó ajánlatnak tűnik (jellemzően 30%-al ára alatt kínálják a kocsit) eleve gyanús kéne, hogy legyen.

Tegyük egyszerűbbé az NSA munkáját

írjunk rossz szoftvert!

Semmi sem idegesít úgy fel, mint a rosszul megírt szoftver. Lehetnek apróságok, mint a pár megabájtos Flash player (MÁR MEGINT FRISSÍTENI KELL?); vagy nagyobb hibák, például az, hogy év elején a Microsoft saját felhője letérdelt egy SSL kulccsere algoritmus hibája miatt. Utóbbi ráadásul olyan jellegű volt, amit alaposan végigvitt szoftverfejlesztési tervekkel simán ki lehetett volna kerülni.

Legutóbb a céges telefon látta a kárát amikor megérkezett a szenzációs (-an olcsó) német fejlesztő cégtől az ügyfél legújabb szoftverfrissítése:

login100m.png

Igen, 150MB. És azt csinálja, amire gondolsz. Egy kurva kibaszott bejelentkező képernyő. És még csodálkoznak miért ordítok a monitorral "64kB-ból szálltunk le a Holdra, hogy szakadtál volna a sváb anyádba teeee....".

Félművelt szakbarbárok persze próbálnak engem okosítani - "Azok a fejlesztők most is megvannak, csak drájvereket meg dll-eket, sőt operációs rendszereket írnak." Ha erre válaszként belinkelek egy HP tintasugaras nyomatató drivert, (ami a weblap tanúsága szerint 'driver only', sőt a nyomtató is csak nyomtató, nincs benne kártyaolvasó, scanner, fax vagy kenyérpirító) ami 230MB, akkor én vagyok a hülye valamiért.

Tovább

Hogy legyél a legtahóbb szerelő a környéken?

Nem könnyű dolog tahó szerelőnek lenni, mint mindenben, sok munka van ebben is; nem elég ám csak néha el-elcsórni egy új alkatrészt az ügyfél kocsijáról, vagy retkes üléssel visszaadni a patyolat verdát - ó nem, a tahó szerelőt nem csak az ügyfelei gyűlölik. Itt egy közel sem teljes lista:

1. "Hát pedig nálam nem csinálja." - hogyne, ismerjük mind a szervizben megjavuló tévét, porszívót. Viszont ha az ügyfél azzal állít be, hogy esős időben a fékre lépve erősen vibrál a kocsi eleje, lehet nem kéne megvárni az esős évszakot a próbaúthoz.

mechanic1.png

2. "Hol javították? ... Ó, hát az mekkora tróger banda, mire helyrerakok mindent amit elbasztak, december lesz újra." - Semmi, ismétlem semmi nem rombolja valakiről az első benyomást, mint amikor az előző munkást/volt munkaadóját mocskolja. Mégis majdnem mindig (tisztelet a kivételnek) majdnem minden szakmában belebotlok. A volt fogorvosom állítólag egy fakezű csaló, az előző burkoló egy utolsó tróger, az előző PC szervíz jól átbaszott, stb... - és ha én meg voltam elégedve a munkájával és csak azért jöttem ide, mert ott már nem tudnak időben fogadni? Hogy veszi ki ez magát az ügyfélnél?

3. "Az internetről? Ott mekkora marhák vannak. ... Attól, hogy oda írkál a kanadai Volvo kereskedés szerelője, még hülyék azok is. Itt tuti módszereket használunk" Igen, lehet. De ha egy dealer adott egy céges központból adott munkautasítást, amivel a lógó öveket kötelesek a garanciás kocsikon rendberakni, azt miért nem lehet követni? Miért kell megpróbálni szétszerelni a gyárilag összeperemezett visszacsévélőt, eltörni benne a rugót rövidebbre, majd összepöttyölve visszarakni úgy, hogy közben az egyik csavarral elvágod az övfeszítő vezetékét. Nem vagy egy mindentudó istenség, fogadd el, hogy esetleg más tudhat valamit amit Te nem.

4. Lengőkarba rohadt gömbfejet két kilós kalapáccsal kiverni kizárólag a reggeli kávé utáni tíz percben szabad, amikor a barom szomszédok még az ágyban vakaróznak. Hát már senki sem tart csirkét/kakast, mint a Mama, ez a sok irodakukac mire keljen másra, mint az örömmel végzett munka hangjaira? Összerohadt kipufogót flexxel felsliccelni pedig a legjobb levezető egy hosszúra (21:55) nyúlt nap végén. Úgyis feljelentett múltkor valamelyik beszari kispolgár amikor az utcai lefolyóba öntötted ki az alkatrészmosó elhasznált folyadékát.

Tovább