Make:Valamit

Órablog: Straton Speciale Automatic

2022. június 02. - Make Valamit

Amikor az ember órát akar venni, elmegy a sarki órás butikba, esetleg ha valami márkásabb időmérőt szeretne, a márka saját boltjába. Csak egészen keveseknek jutna eszébe a közösségi finanszírozással foglalkozó oldalra, a Kickstarterre kattintani. A kétezres évek előtt is voltak már egyedi, kisszériás órákat készítő cégek, de azok többnyire az ultra-luxust kereső vásárlók kiszolgálására, vagy a saját művészi és precíziós megmunkálási képességeik megvillantására készültek, ilyen például az Artisans De Genève, akik a "la Barrichello" vagy "la Montoya" kronográfokat készítették. A genfi órásmesterek szétszedik a kiindulási alapnak tekintett Rolex szerkezetet, új áttört számlapot készítenek, és az óraszerkezet is 'skeleton' kezelést kap, az új darabok éleit természetesen kézzel letörik és felpolírozzák (anglage). El lehet képzelni az árukat, ha az alapjukat egy Cosmograph Daytona adja.

adg_barrichello.jpg 116520LN > "la Barrichello"

Szerencsére azóta már fel-feltűnnek kisebb gyártók, akik a többmilliós számban gyártott olcsó szerkezetek (ETA 2890, 7750, és a Seiko VK67) felhasználásával, de egyedi tokkal, számlappal és szíjjal készítenek órákat. A közösségi videómegosztókon is néha feljön ajánlásként például az Albert Villa, a Mercer, vagy éppen az amerikai Shinola órák bemutatója. Gondoljunk úgy ezekre a mikromárkákra mint a kézműves sörökre. Mivel kis, pár száz darabos szériákat készítenek, ezért nem kell a nagyvállalatok irányítási struktúráival és ISO követelményrendszereivel küzdeniük, az óráikat így gyorsan piacra tudják dobni és ami még fontosabb, mindezt megfizethető áron tudják kínálni.

micros.jpg Mercer Lexington, Albert Villa Petite Seconde és Aevum Advance Carbon
(jegyezzük meg a Mercer bőrszíját)

2014 ősze. Kyle Schut üzletfejlesztő manager napközben a zürich-i munkahelyén vállalatok hosszú távú üzleti programjait tervezi, munkaidő után a restaurált Alfetta GT-jével vezeti le a feszültséget. Így jut eszébe: mi lenne, ha tervezne egy, az autója Veglia Borletti fordulatszámmérőjére emlékeztető órát? Gondolatot tett követ, a svájci kapcsolatokat felhasználva meg is van az üzleti terv. Ha el tudna valahogy 15.000 frankot különíteni, lehetne készíttetni egy kis sorozatot. Igen ám, de az ember csak egy órát hord, még Diego Maradona is megoldotta kettőből, mit csinál a széria többi darabjával? Rakja fel őket az eBayre? Így jött az ötlet: az óra terve felkerül a Kickstarterre, és ha legalább a felét eléri a támogatottság, akkor elkészítik az órákat. Kissebb meglepetésre a tizenötezres támogatást három óra alatt érte el a projekt, és 157.000 frankkal zárult egy hónap múlva.

vdc_original.jpegStraton Vintage Diver Chrono

A nagy átlagnak ennyi elég is lenne, de nem a dél-afrikai származású üzletembernek. Évente jön ki valami új, általában autós ihletésű órával, és a kezdeti sikerekre alapozva továbbra is a Kickstarteren kezdi árulni az újdonságokat. 2016-ban jött a Curve-Chrono, 2017-ben a Synchro (ami egy Autaviára emlékeztet), a mai cikk témája a 2018-as bemutatású Speciale.

 speciale1.jpgStraton Speciale Automatic

Nekem a formája tetszett meg, ez a tévétokos óratípus a hetvenes években volt divat, az Eterna, a Seiko és az Omega is gyárott ilyeneket, de obskúrus szovjet (Raketa) órákat is lehet találni az eBayen, többnyire nem működő állapotban és ki tudja milyen szerkezetekkel. A Straton kétféle szerkezettel rendelhető, a Valjoux 7750 (a képen) és a Seiko meca-quartz V67-tel, az utóbbival nem jár dátumablak, és az óra is vékonyabb 3mm-rel. A tok rozsdamentes acél, karcálló PVD műanyagbevonattal, a felhúzón szép rovátkák vannak és persze a cég "S" logója. A számlap több színben rendelhető, a képen levő barna; van még sárga, ibolya és kék. A másodpercmutatók narancs festést kaptak, nem látszik rajtuk egyenetlenség; az indexeken, az óra-, és percmutatón C3 Superluminova bevonat van. A szíj 22mm-es lyuggatott bőr, a színe barna, fekete és kék lehet - a számlaptól függően. Az óra menetes hátlapja egy kilométerórát mintáz.

speciale2.jpg

Megnyugtató hogy nem valaki űrtechnika, hanem a jól ismert 7750-es szerkezet ketyeg a rozsdamentes acéltokban. Az átmérője egyébként 44mm, a Valjoux szerkezettel 16mm vastag, de jól hordható, pedig nincs valami súlyemelő csuklóm.

Nézzük mit kap az ember $499 (Seiko) illetve $1.199 (Valjoux) dollárért. (van egy 10%-os kedvezményt biztosító kód 2022 májusában: CLIQUE53)

Pozitívumok:  * részletes, szép design
 * megbízható, a legtöbb órás által ismert szerkezetek
 * karcmentes PVD bevonat
 * egy szép bőrdobozt is kapunk mellé

 

Negatívumok: ne is kerülgessük a forró kását; az órát Kínában szerelik össze, szerintem az összes nyűg, ami volt/van vele, erre vezethető vissza. Kibontás és egy nap használat után mintha nem ugrott volna át teljesen a napkerék, és ahogy közelről megnéztem, láttam hogy egy pici üvegszilánk volt az ablak és a kerék közé szorulva. Ezzel az első látogatás meg is volt az órásnál, pénzt sem akart elfogadni egy ilyen semmiségért, én viszont kértem, hadd nézzem meg a werket ha már úgyis lenn van a hátlap, itt ért még egy kicsi csalódás:

dsc_0499.JPG

Mint látható, a legmezítlábasabb, dekoráció nélküli 7750 szerkezet van az órában. Az automata felára a kvarchoz képest $700 dollár. Ennyiért elvárható lett volna szerintem hogy hogy egy élaboré (top grade) szerkezetet rakjanak bele - eBayen körülbelül $500 egy ilyen, perlage és Côtes de Genève díszítéssel. A sima díszítetlen werk $200 dollárba kerül. Természetesen a Straton nem állította sehol sem hogy top grade szerkezet lenne az órában, de ez azért kicsit fájt. Valószínűnek tartom hogy ha valami baja lesz a benne levőnek, akkor kap egy szépet. Mert ez a design megérdemelte volna.

eta7750-bs-top-alt.jpgez kellett volna bele

Képek forrása (ahol nem saját): Straton Watch Co.

A következő órájuk ez lesz, igazából két óra, de ugyanabban a tokban egy kronométer és egy anélküli (Sportiva / Volante). Azt hiszem ha veszek egyet, maradok a Seiko szerkezetnél.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása