Make:Valamit

Ubuntu 8.04 (Hardy) és a RAID-1

2008. július 14. - Make Valamit

Érdekes problémába sikerült belefutnom a fenti rendszer telepítése folyamán. (Debiannal még nem ellenőriztem, de megszakadna a szivem, ha az is csinálná - a héten még letesztelem) A Hardy a megrendelő kívánsága volt, én - lévén rendszergazda - a 'mezei' Debian híve vagyok. Szóval alap telepítés, mindkét winchesteren ugyanazok a partíciók (500MB /boot, 5G /, 25G /home, és 10G /var) - pici, induló szerver lesz a lelkem.

ext3+grub: szépen felkúsznak az alapcsomagok, md szinkronizációt végigvárom, gép lekapcs, hda lehúz. Gép nem indul. Miazanyád. hda vissza, hdb le. Gép nem indul. Naaaaaaa! Lehet, hogy én vagyok türelmetlen, kimegyek egy cigire, amíg a masina a Loading... feliratnál áll. Jövök vissza, md eszközök nem indíthatók, rootpass to repair, Ctrl+D to continue. He? Mintha fel kéne állnod babám, de degradált tömbökkel. Mit hülyéskedik ez itt nekem? Haha, biztos túl rafinált a grubnak az alaplap biosa, ami nem cserélgeti be az épp működő winchestert a hda pozícióba (40GB-s SATA WD winchesterek voltak, compatibility módban - sda>hda, sdb>hdb ). Cseréljünk lilo-ra, hátha.

ext3+lilo: ugyanaz, csak kicsit rövidebb ideig vár, mielőtt kidobná a rootpass kérést. Miazanyád. Guglizzunk. Volt egy ötlet, hogy az initramfs-tools egyik scriptjébe (kb itt jöttem rá, hogy kár volt bootloadert cserélni) be kell írni egy sort.

if (szétesett a raid, gecc)
    mdadm --assemble --scan
fi
folytatás, itt vannak a Ctrl+D-s cuccok.

Ejha, ha ennyire egyszerű, ezt miért nem csinálták meg a zubuntusok? Azért bootoljunk be rendesen, hda+hdb, resync, initramfs tools megbütykölve, sync, reboot. hdb le, gép bootol - huhh. Na jó, teszteljük végig, reboot, hdb vissza, resync, reboot, hda le. MEGÁLL! és Ctrl+D. Hihetetlen. Na itt érezem úgy, hogy a napnak már van hibaszázaléka, én már a bindeket nem állok neki kicserélgetni a gépeimen, pedig már minden ügyfelem a nyakamon lóg, hogy mikor cserélem le, merellopják a honlapjukat, beraknak helyette egy olyat, ami ellopja az esküvői oldaluk rejtett jelszavát

HTML kódban kb:
(if ((document.lap.elements[0].value != "246351") || (document.lap.elements[0].value == "")))

Mondjuk van egy sejtésem, miért nem akarja, hogy más is lássa az asszonyt. Még gondolkodom, mi vehette rá a házasságra (a nőt), haver nem pénzes különösebben, nem néz ki jól különösebben, de a csajtól lerakom a hajam. Felebarátod feleségét...

hiába magyarázom, hogy egy hackernek, ha már akar valamit csinálni azzal, hogy a joskapistakft.hu-t eltéríti, lehet, hogy inkább olyan oldalakat vesz célba, mint mondjuk nem is tudom, az mszp.hu, esetleg a bsa.hu vagy a microsoft.hu. Vagy átirányítja az index.hu-t a kurucinfóra. Olvassanak valami érdekeset is.

* Kérdem én, mi értelme van egy olyan RAID-1 tömbnek, ami nem indítható, ha az egyik merevlemez kiesik?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása