Make:Valamit

És Te kiben bíznál? Lutz vs. Musk

2018. február 02. - Make Valamit

A múlt heti Égéstérben jött fel a kérdés a legutóbbi halálos balesettel végződő önvezetés után. Te kiben bíznál a két autós fenegyerek közül: Bob Lutzban, vagy Elon Muskban? Karotta szerint Lutz eddigi összes jóslata hamisnak bizonyult, a General Motors-t is csak az amerikai nemzetgazdaság súlyos tőkeinjekciója mentette meg a 2008-as válság után, míg Musk neve garancia a sikerre, elég csak szétnézni a böngészőnk előzményei között: Paypal, Tesla, SpaceX. Jó, a Paypal-t már eladta, de ha csak az az egy lett volna sikeres, Muskot akkor is egy jómódban élő dél-afrikai programozóként (nem) ismernénk.

lutzvsmusk.png

És Lutz? 85 év alatt történik azért pár dolog az emberrel, pláne ha olyan életet él, mint Lutz, aki Zürichben született, Kaliforniában és New Yorkban nőtt fel, dolgozott évekig Németországban az Opelnél, a BMW-nél, és nyugdíjba már a GM-től ment 2010-ben. (különbőző befektetői társaságokban a mai napig aktív tag) A szülei visszaemlékezései szerint a kis Bob problémás gyerek volt, a gimnáziumot is csak 22 éves korában végezte el, amikor az átlag fiatal már a főiskolával is végzett. Autótervező mérnök szeretett volna lenni, az apja egyetlen feltételt szabott: mielőtt elkezd autókkal foglalkozni, szerezzen valami pénzügyi diplomát - ha azután még mindig autókkal akar foglalkozni, áldása rá, támogatni fogja.

Ennyi elég is volt Lutznak, beiratkozott az UC Berkeley-re, jelentkezett a tengerészgyalogság tartalékos légiezredéhez, hogy legyen valami keresete, az egyetemet így elég jó átlaggal végezte el 1961-ben, a friss diplomával pedig felvetette magát az Opelhez. Itt be is fejezném az élettörténetét, írtak róla elég könyvet, hármat ő maga, az Amazonon hozzá lehet jutni újan, használtan, Kindle verzióban. Csak egy érdekes sztorit szeretnék iderakni a sok közül.

rollover2.jpg

A fotót ismerjük, a háttértörténet már homályosabb. 1968-ban vagyunk, az Opel dudenhofeni tesztpályáján. A vezető mérnökök éppen az új Kadettet tesztelik a riválisok ellenében (Ford, VW). Ebédidőben berohan Lutz, egyenesen a műszaki vezető Hans Mersheimer asztalához: “Hans, Detroitból most szóltak, hogy a Kadett nem biztonságos. A J-teszten felborultak vele.” “Lehetetlen” válaszolta Hans, “Az amerikaiak nem tudják, hogy kell rendesen felpumpálni egy gumit. A Kadett biztonságos”.

Lutz: "Te, én hiszek nekik, és meg is mutatom, de elmondaná valaki, hogy mi az a J-teszt?"

Így történt, hogy öt perc múlva már Bob ült a vezetőülésen. A J-tesztben a kocsit 80-ra kell gyorsítani, és behúzott kézifékkel teljesen kitekerni a kormányt jobbra vagy balra. Az Opel hátsó kerekei alól füst szállt fel, erősen megdőlt, egy pillanatra úgy tűnt, nem lesz baj, de aztán az ívkülső hátsó kerék felnije beakadt a betonba és a Kadett a tetején csúszva állt meg.

Lutz kiszállt, remegő kézzel rágyújtott egy szivarra, és bevárta Mersheimer csapatát, aki elég mérges volt, hogy a beosztott mérnökei előtt égették le.

usc70chv331b021001.jpg

 Jó a meggyőzőképessége, önfejű, nem szereti a korrupciót (több ilyenről ír a könyveiben, hogyan környékezték meg mialatt a BMW-nél vagy a Chryslernél dolgozott), régivágású üzletember, akinek két cége jelenleg is elektromos autókkal foglalkozik: az egyik a hírhedt Fisker Karmákban cseréli ki a hatótávnövelős elektromos hajtást a Corvette V8-asára, a másik a Chevrolet Express kisteherautók benzinmotorjait cseréli elektromos hajtásra - "Mert ennek van értelme", így Lutz.

2012-fisker-karma-pre-production-front-three-quarters.jpg

Tudja, hogy egy mérnök, ha rendelkezésre állnak az erőforrások, mindent meg tud oldani, és azt is tudja, hogy egy mérnök mindent meg tud magyarázni, ha a végtermék nem felelne meg az elvárásoknak.

Ha megkérdezik, mi a véleménye a Tesláról, nem köntörfalaz: "Semmit nem csinálnak, amit mások ne csinálhatnának. Ugyanazokat a lítium-ion akkumulátorokat használják, mint a nagyok. Azokba a költségekbe fognak belebukni, amik fixek." A technológia a tömeggyártásban még mindig nem honosodott meg, a Volt (nálunk Opel Ampera) akkumulátoraiban is túl sok emberi munkafolyamatot használt a GM, ezért voltak drágák, és ez nem is fog egyhamar csökkeni, Gigafactory ide, vagy oda. A kibányászott lítium mennyisége sem növekszik a gyártott elektromos autókkal arányosan (ld. az USGS tanulmánya)

lithium.png

Ehhez képest mi Musk véleménye? Az autóval minden rendben, csak csökkenteni kell a fix költségeket, csökkenteni kell a kézi munka arányát az akkumulátorüzemben (CNET), kicsit át kell strukturálni a részvénytulajdonosoknak kifizetett részesedést. És egy kicsit késni fognak a Model 3 szállítások. Amikor legutóbb néztem, nagyjából 455 ezren fizették már be a Model 3 foglalóját ($1000, ami nevetséges). A Tesla 2017 harmadik negyedévében 220 darabot (Nem ezret. Darabot.) szállított le a vágyott olcsó villanyautóból. Az utolsó negyedévben 1550-et. Úgy tűnik, a maradék 453.230 embernek még egy kicsit várnia kell. Úgy értem, ha ezt a növekedési ütemet tartják, olyan öt évet.

Szóval, Te kiben bíznál? A nyugdíjas vadászpilótában, vagy a programozóból lett üzletemberben?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása