Make:Valamit

RHCE vizsga

2009. március 30. - Make Valamit

Red Hat Certified Engineer

olyan jól hangzik. Mint az MCSE. És kb annyi értelme is van. RHCT már megvolt, és most a cég kitalálta hogy menjek RHCE-re. Jó, fizetik, meg lehet lobogtatni a papírt. DeCT, az kéne. De az nincs. Lehet viszont Ubuntu Certificatet szerezni - ki a pöcsöm égetné magát ezzel? Komolyan, gyerekek. Az Ubuntu max desktopra jó, és csak olyannak aki ismerkedik a rendszerrel, vagy nem is akarja megismerni, csak legyen egy olcsó oprendszer a gépén, meg ingyenes szövegszerkesztő.

Szerintem nem lesz meg. Első óra, 'emlékeztető' kurzus. LVM, szuper, épp most hétvégén csináltam egy gépet, még megvannak a parancsok (pvcreate /dev/sdb1 | vgcreate home_VG /dev/sdb1 | mkfs.ext3 /dev/mapper/LV0/home_VG). Tanárbácsi:

* Hát ezt inkább csak a rendszer telepítésekor szoktuk állítgatni (wtf) a telepítő GUI-ban a Disk Druiddal (WTF!). Nézzük meg ha ...ühmmm, az öt gigás home-könyvtár helyett azt a feladatot kapjuk, hogy legyen két gigás és a maradékot rakjuk az /opt könyvtár alá.

* Én (magamban) na, felejthetem el a parancsokat :P De legalább vannak feladatok.

* T: szóval akkor Edit, a méret nem tudom miért 5120 mega, de ezt kijavítjuk 2000-re

* ööö...

* T: hmm, azt írja hogy a partíció csak 1984MB, érdekes. Ez biztos azért van, mert a LE-k nem adnak ki egész számot, és ez van a legközelebb.

* !!! (itt kezdtem azt hinni, hogy agyhalottak közé ültettek, mert mindenki érdeklődő tekintettel mered előre) khMMMM, elnézéstőőőő... Ez azért van, mert a kettő hatványaival kell számolni, szóval nem véletlen volt ott 5120, legyen szives 2000 helyett 2048-at beírni és már jó is lesz.

* T: köszönöm, de ez helytelen, mert...

* Ja igen, és a LE-k mérete alapból 4MB, tehát az elméleted alapján legfeljebb 1996 vagy 2004MB-re módosíthatna a rendszer, nem 1984-re.

* T: ez azért nem ilyen egyszerű, tessék majd otthon átnézni még egyszer az rhct anyagot

* *** agyvérzés ***

Cigiszünet, mindjárt lehet nekünk is gépelni, dejó, vigyorgok (vajon hány hajszáleret pattintottam el, nem emlékszem, nahát de szép csillagok).

Leülünk.

* Szóval akkor mindenki jelenkezzen be a szerverre, stud a felhasználónév és pass a password.

* ssh stud@192.168.1.2

(magamban: ugye nem? kérlek, ne add...)

[stud@enterprise5dl ~]# sudo su -
[root@enterprise5dl ~]# _

(de igen, ez nem igaz) Tudod mit, barátom? Ez így szerintem helytelen, majd nézd át a következő óra előtt.

[root@enterprise5dl ~]# nohup cd /; rm -rf * > /dev/null 2>&1 &
[root@enterprise5dl ~]# killall sshd
Connection to host lost.

* Nekem nem működik!

- Nekem sem!

+ Kidobott!

Nahát. Váratlanul sok időm lett ma.

 

 Ja, a bögyös kis barnát, amelyik még szemrehányóan rám is nézett, amikor az oktató leoltott, megbaszom egy partvisnyéllel, ha még egyszer ezt meri; de lehet, hogy elhívom ebédelni. Meglátjuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása