Make:Valamit

Linux apróságok

2009. április 27. - Make Valamit

No, miközben két panel jött ki a maratófürdőből, unalmamban nekiestem két, már egy ideje meglevő, de lustaság miatt elhanyagolt problémának:

1. Csak egy program tudja használni a hangkártyát. Az hibátlanul, nem akadozik, nem vartyog. De csak egy. Ha bezárom az xmms-t (akkor is xmms1, rohadjatok meg), akkor van hangja a Flash videóknak.
Mixer gond, persze, de nem tudtam honnan essek neki, néztem pár fórumot, volt pár jó ötlet, hogy vagy ESD-t vagy aRTS-t kell feltenni és megjavul.
:~$ apt-get install esound esound-clients esound-common
:~$ esd &

Nézzük, xmms.... nincs ESD kimenet? Mia! Jaaaa, persze, meg kell dolgoznom ha a jó öreg bevált cuccot akarom használni, szóval

:~$ cd /usr/src/xmms-1.2.11
:~$ make clean && ./configure --prefix=/opt/xmms && make && make install

Jé, megjelent az ESD :) És szól is, még hangosabban, mint előtte az ALSA driverrel. Firefox rajt, tecső betölt, van hang! Yeah, 1 down, 1 to go. (azért még az mplayert is újrafordítottam, legyen neki is ESD kimenet)

2. Tecső (vagy bármilyen Flash) videót nem lehet kirakni teljes képernyőre, mert befagy a böngésző.
Hát itt is volt fórumturkálás, de egyik megoldás sem tetszett (másik videokártya, szedd le-tedd fel a flasht, indítsd --nefaggyáki=1 kapcsolóval, stb...) Aztán esett le, hogy akkor akad ki, amikor inicializálni akarja a teljes képernyős üzemmódot, lehet, hogy a videokártyám gyorsítása nem tetszik neki? Nem mai darab már a 8800, de ezt azért még tudnia kéne. Azért próbáljuk ki.

Először tegyük rendbe a kiakadt Tűzrókát :)
:~$ for PID in `ps -ef | grep firefox | awk '{ print $2 }'` ; do kill -9 $PID ; done
 

FFox újraindít, tecső betölt, videón jobbklikk "Settings..."
Adobe Flash Player Settings
[x] Enable Video Acceleration

Pipa ki, katt a Fullscreen gombra. Működik! Nyüves Adobe? Nem az első húzásuk lenne már, de hátha megtanulnak végre tesztelni.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása