Make:Valamit

Miért nem vállalok javítást

2010. május 24. - Make Valamit

és ha nem akarsz idő előtt megőszülni, Te se vállalj. Kizárólag új rendszer összeállítást és beüzemelést. Egyetlen okot tudok mondani, illetve nem én mondom, hanem a kedves ügyfél:

"Mióta megcsináltad, nem működik a <bármit beilleszteni, amihez nem nyúltam>"

Csak néhány példa:
- azóta szaggat a kedvenc DVD-je (beraktam egy lemezt és negyedóra nyekkenésmentes lejátszás után megkérdeztem hogy más panasz?)
- nem indul egy programja (kérem a telepítőcédét, kapok egy filccel feliratozott írt lemezt, Name: MrThAcKr/ThAcreW S#:1122333-44-5... - no comment)
És a kedvencem:
- azóta zúg a médiacentere ha rádugja a gépet

És soha, de soha nem fogod tudni neki elmagyarázni, hogy nem Te vagy az oka, hanem eddig nem vette észre pl a zörgő processzorhűtőt a Maxtor winchester hangjától - azért lett hirtelen rossz a kép a monitoron, mert az új VGA a régivel ellentétben szabványos frekvencián frissít, nem 61-76-86-101-stb. Hz-en. (ne kérdezd hogy erre az utolsóra hogy jöttem rá)

Ha csak új telepítést vállalsz, nagy valószínűséggel megúszod még az első beüzemelést is, mert ahogy meglátják az Ubuntu* felületét ("Ez mi?") már kérik is a Windowst. Akkor tűnt fel, hogy valami kéjes öröm tölt el amikor megkérdezhetem hogy hozott egyet amit felrakhatok? ("Hát nem ehehe de nincs valami törött(sic)?") Azt sajnos nem lehet, de Xezer a Home, 2*Xezer a Professional, 1.5*Xezer a Media Center edition. Hát az drága. De ez ami most rajta van, teljesen ingyenes, és még magyarul is tud...

Mi történik ha új telepítést csinálsz? Csinálsz róla egy mentést (csak a rendszerpartícióról), ez új telepítésnél oprendszertől függően 1-4GB, simán kifér egy DVD-re, akár még oda is adhatod a T. ügyfélnek. Az már más kérdés hogy mit kezd egy
dd if=/dev/sda | gzip -c > /mnt/D/BACKUP.img.gz

végeredményeként előállt fájllal. Régen még a BIOS beállításokat is felírtam, a mai alaplapok már kevésbé macerásak - szerintem legalábbis.
Ha ezek után hozzák vissza a gépet hogy ígyszar-úgyszar, szemrebbenés nélkül mondhatod hogy az ilyenolyan kodekpakkokhoz nem értesz (mplayer, ugye), a szoftveres barmolásra amúgy sincs garancia, de nagyon szivesen visszaállítod azt az állapotot, ahogy elvitte tőled a vasat. Erre általában rábólintanak (már kicsit örülök ilyenkor), de azért megkérdezed, hogy minden adatát elmentette? Öööö, persze. Tényleg minden munka a D-n van? Aha. (már nagyon örülök - gondolom sejted miért)

gunzip -c /dev/cdrom/BACKUP.img.gz > /dev/sda

Reboot. Minden OK?
 

*Valamelyik előző bejegyzésben lehúztam az Ubuntut (amely mint tudjuk Sheldon kedvenc Linuxalapú operációs rendszere) - szerverre nem is való, és én legtöbbet nagyvasakkal foglalkozom. De desktopra tökéletes. Még jól is néz ki (ha valamelyik régebbi release-t választod). ;-)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagoj ur 2010.05.26. 20:40:13

Ugyan főleg webfejlesztéssel kapcsolatos, de ügyfelek beszólásait olvashatod itt:

clientsfromhell.net/

Általában hasamat fogva nevetek, kivéve amikor egy történetben magamra ismerek (mint fejlesztő).

loldongs (törölt) 2010.06.04. 12:52:44

@bagoj: köszi a linket, a pénteki munkanap nem is telhetne jobb szórakozással, mint a pokoli ügyfelek olvasgatásával :)

@make: teljesen igazad van, én csak ingyen vállalok bármilyen utólagos kézrátételt, mert akkor csak szívesség és nincs "garancia", a legközelebbi hülye problémánál meg már nem veszem fel a telefont az illetőnek... általában bejön, bár volt már sértődés is belőle.
süti beállítások módosítása