Make:Valamit

Robotegér avagy kitiltották a mousemover.exe-t

2020. október 16. - Make Valamit

Ez a poszt azoknak szól akik a Covid miatt otthon ülnek, és a munkaadójuk valamiért úgy gondolja, hogy a produktivitás egyenlő azzal hogy valaki 8 órát a képernyő előtt ül. Nyilván ha nem drónpilóta a dolgozó, ez irreális.

mmover2.png

Bejött a tuti tipp a kollegáktól, rakd fel a mousemover-t, az piszkálja az egérmutatót, így nem alszik el a laptop. Ment pár hétig, aztán jött a rendszergazdáknál a megvilágosodás, és group policyből mennie kellett a programnak. Ha nem elég penge a rendszergazda persze még mindig át lehet nevezni a mousemover-t mondjuk explorer.exe-nek, vagy citrix.exe-nek. Ha igazán, igazán jó a céges rendszergazda, még ez is le lett tiltva. Izzad az ember, hát mit követtem én el hogy egy 15 colos képernyő rabjává tesznek nyolc órára?

mmover1.png
Nem kelt gyanút

 

Semmi ok a félelemre. Egyrészt, ha van hitelkártya, akkor amerikából lehet rendelni CIA-kompatiblis egérpiszkálót. A legfőbb nyomozó hivatal is ezt használja ha lefoglalnak egy laptopot amiből nem lépett ki a delikvens mert már nem tudott/nem volt mivel. De az drága, egy hónap is még ideér, nincs valami jobb megoldás? Hogyne lenne. Elballag az ember a kedvenc elektronikai boltjába, és vesz egy Arduino Pro Micrót - illetve bármilyen más, akár magyar gyártmányú fejleszői panel megfelel, a lényeg az, hogy a szép emlékű Atmel Atmega32u4 chip legyen rajta. Ez ha nem is a technológia csúcsa, mégis egy nagyon fontos tulajdonsággal rendelkezik a többi, olcsóbb chippel szemben: van benne beépített USB vezérlő. Az olcsóbb, nagyobb Arduinókon lehet több memória van, viszont nem közvetlenül kapcsolódnak az USB portra, hanem valamilyen szintáttevő/host controller chipen keresztül, amiket nem lehet programozni.

arduino_micro_a02_1.png
A drága eredeti

 

Az Atmega32u4-et viszont be lehet programozni, hogy USB HID-ként (értsd: billentyűzet+egér) jelentkezzen be, és onnan csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeinknek. Most maradjunk csak annyiban hogy bökje meg néha az egérkurzort, különben maradjon csendben. Töltsük le és telepítsük az Arduino fejlesztőkörnyezetet (arduino.cc vagy Microsoft Store).

2244291031_1.jpg
Az olcsó kínai

 

Kivárod amíg frissít, általában a legújabb, arduino.cc-ről lehúzott is molyol kicsit induláskor, aztán rádugod micro USB-n a panelt a gépre.

mmover3.png
Felül nem jó, nem ismerte fel, alul a tuti

 

Ha ez megvan, másold be ezt a kódot egy új ablakba (File > New):  

/*
* NAME: ScreenSaver Mouse Jiggler
* DATE: 2016-10-20
* DESC: Arduino based mouse emulator, preventing computer screen-saver from
* kicking in and locking desktop (eg. during forensic investigation).
* AUTHOR: nshadov
* VERSION: 1.0
* Board: Arduino/Genuino Micro
* Programmer: Arduino as ISP
*/

#include <Mouse.h>

 

void setup()
{
Mouse.begin();
}

 

// Main loop - move mouse back and forth every 5 seconds

void loop()
{

 

while(true) {
Mouse.move(2,0,0);
delay(60000); // milliseconds (60 secs)
Mouse.move(0,2,0);
delay(60000);
Mouse.move(-2,0,0);
delay(60000);
Mouse.move(0,-2,0);
delay(60000);


}
}

Save > Verify > Upload gombokat végigkattintod (csak lassan, mert le kell fordítsa a C programot gépi kódra). Ha sikeres, lehúzod a panelt, bezárod a fejlesztői környezetet és készen is vagy. A következő alkalommal amikor rádugod a gépre az Arduinót, már mint egér fog bejelentkezni, ami percenként egy pixelt mozdít a kurzoron, körbe-körbe. Ez szerintem a már nem zavaró kategória, viszont elég gyakori hogy a képernyővédő ne induljon el.

Egs!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klown 2020.10.23. 07:44:53

Mi AutoHotKey-jel intéztük el a dolgot, de jelenleg a kutyát nem érdekli, hogy sárga, piros, vagy zöld vagy a Teams-ben.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2020.10.23. 09:14:07

@Klown: de azt is telepíteni kell, ami nem biztos hogy engedélyezve van és látszik SCCM-ben is. Ezt inkább arra lehet használni hogy egy automatikusan frissülő felügyeleti rendszer mindig látszódjon, lásd ha valami történik és reagálj rá, de ha közben lecsukja magát a gép inaktivitás miatt, akkor mit ér az egész.

Klown 2020.10.25. 10:30:47

Emlékeim szerint volt annak portable változata is, amivel nem kell teleptíteni. De egy freeware cuccnál nem baszogatnak eleve SCCM ide, vagy oda...

Putyur 2021.03.20. 09:19:09

Lehet, hogy maradi vagyok, de en _biztosan_ mechanikusan oldanam meg a problemat. Egy oraszerkezet valami attetellel tenylegesen ide-oda tologatna az egeret az egerpadon.
Ez miert nem jut eszebe senkinek...? Van benne valami hiba...?

Lorrh 2021.06.18. 09:48:06

@Putyur: elegánsabb az usb porton piszkálni, mint ezért egy gépet odarakni az asztalra és amikor dolgozni akarsz akkor leszedni a piszkáló gépet és az ágy alá dugni.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2021.08.17. 14:40:10

És megjött a legolcsóbb, legkisebb megoldás: aliexpresszen keressetek rá a 32847715254 számra.
Csak egy ATMEGA32U4 egy USB nyákon, pár led meg passzív alkatrészek, ez meg egy kis fekete zsugorcső és kész kis a majdnem profi egérlökdöső. Adnak vele nem beforrasztott csatlakozósorokat is, azok mehetnek az alkatrészes dobozba.
süti beállítások módosítása